Successos

La família de Pol Cugat, assassinat a Lleida, fa una crida per trobar el cos: "No ens en podem acomiadar"

El jove, de 25 anys, vigilava una plantació de marihuana a les Borges Blanques i va desaparèixer fa gairebé tres anys

3 min
Pol Cugat en una imatge cedida per la seva família.

BarcelonaLa Carme va parlar per última vegada amb el seu fill, el Pol, fa dos anys, set mesos i nou dies. Va ser un simple missatge de WhatsApp que ella continua pensant que no va escriure el Pol. Parlaven d'una rentadora i la resposta del seu fill, seca i limitant-se a un simple "sí", no era pròpia d'ell. "S'enrotllava molt", comenta. Ella sospita que llavors ja era mort, que ja l'havien matat. Quan els Mossos d'Esquadra van arribar a aquella casa apartada de tot a les Borges Blanques (les Garrigues) van trobar un bassal de sang i un matalàs ple de taques vermelles. Aquella sang era de Pol Cugat, de només 25 anys. L'havien assassinat amb unes tisores de podar que encara eren al costat de l'escenari del crim. Però no hi havia el cadàver. 955 dies després encara no ha aparegut.

"No ens en podem acomiadar, no podem tancar el cercle", lamenta la Carme. Per això fa una crida a la memòria col·lectiva i demana que tothom de la zona miri la fotografia del Pol i intenti recordar si l'ha vist i en quines circumstàncies. "No es pot explicar com és perdre un fill", continua. La Carme explica que la família està unida tot i haver-se trobat "molt sols". S'han hagut de buscar la vida, primer organitzant ells mateixos les batudes per trobar el cos d'en Pol i, després, per trobar suport psicològic per afrontar-ho. La ferida encara està oberta, més encara pel fet que no hagin pogut fer un dol ni acomiadar-se per últim cop del seu fill. Té una última esperança en el mòbil del Pol, aquell que va enviar un missatge que no es creu que hagués escrit ell. Encara no ha sigut localitzat i estan intentant que Google en faciliti la ubicació. Les peticions judicials s'envien a Irlanda i, de moment, no hi ha hagut sort. "Si trobem el telèfon i no el cos no sabrem per on tirar", diu.

El crim del seu fill no està resolt, però això no vol dir que no hi hagi sospitosos. Ara fa un any, aquest diari va tenir accés al sumari del cas i va reconstruir l'assassinat de Pol Cugat. La Carme repeteix que el seu fill era "en el lloc i el moment equivocats". El lloc era una casa que amagava una plantació de marihuana. Ell, el Pol, era l'encarregat de vigilar-la durant uns pocs mesos. El moment era el 21 d'octubre del 2021, just el dia que l'herba ja s'havia pelat i només faltava començar a transportar-la. En aquest context, algú va assassinar el Pol. El motiu? Era pràcticament el seu últim dia en aquella feina, que havia agafat per fer uns quants euros i poder viure amb un amic a Coll de Nargó, ben a prop de les muntanyes que tant li agradava escalar. Però estava tenint problemes perquè li paguessin, i així ho havia comentat a la família i a alguns amics. Aquell fatídic 21 d'octubre era el dia que havia de cobrar. La mare recorda que ells el volien ajudar econòmicament, però ell no es deixava.

Pol Cugat en dues imatges cedides per la seva família.
Pol Cugat en dues imatges cedides per la seva família.

Investigats

En total, hi ha hagut set investigats per l'assassinat del Pol, i la instrucció judicial encara està en marxa. Es diuen Artemio, Néstor, Carles, José María, Aniol, Xavier i Albert. Tots ells, amb més o menys rang, formaven part de la banda que traficava amb marihuana i fins i tot tenien contactes italians. Són set, però tots els focus estan posats en l'Albert. Moltes proves l'assenyalen, però cap és concloent: ell va conduir per últim cop el cotxe del Pol, al costat del matalàs hi ha una ampolla d'aigua amb una empremta seva, a la casa hi troben una polsera de gimnàs seva i al seu cotxe hi ha claus de la masia i també restes de sang de la víctima als pedals. A més, el posicionament del telèfon no descarta res: té el mòbil apagat tota la matinada del divendres. I tot això sumat al fet que va estar vuit mesos fugat a Roma i després va ingressar en presó preventiva, tot i que en va acabar sortint.

La versió dels investigats és que es van trobar el cadàver del Pol i van acordar anar l'endemà a la comissaria per explicar-ho. L'Albert també hi havia d'anar, però es va fugar. Hi van acabar anant l'Artemio, el Néstor i el Carles, i van acompanyar la policia fins a la casa. El cadàver, però, ja no hi era. I ningú havia forçat la porta. L'única pista clara d'on podria ser el cos del Pol és l'última connexió del seu mòbil, que és en una població propera, Castelldans. De moment, però, cap batuda ha aconseguit localitzar-lo.

stats