Societat 29/09/2021

Les falleres majors de València responen als atacs xenòfobs amb la campanya 'No som cromos'

Una de les candidates a màxima representant de la festa va rebre comentaris que qüestionaven la seva elecció pel seu origen llatinoamericà

Ara
2 min
Les candidates a convertir-se a fallera major de la ciutat de València de 2022 han respost als insults pel seu aspecte físic i, especialment, als comentaris xenòfobs rebuts per una de les aspirants, amb una campanya en la qual exigeixen respecte i reclamen no ser jutjades pel seu aspecte

ValènciaLes candidates a convertir-se en fallera major de la ciutat de València del 2022 han respost als insults que han patit en xarxes socials pel seu aspecte físic i, especialment, als comentaris xenòfobs rebuts per una de les aspirants amb una campanya en la qual exigeixen respecte i reclamen no ser jutjades pel seu cos.

Les joves han optat per l'humor i apareixen en un vídeo vestides de fallera i fent ganyotes al costat de l'etiqueta #NosomCromos. A més, han fet un comunicat en el qual denuncien que les candidates "durant aquests dies han patit atacs en les xarxes de persones que s'atreveixen a jutjar-les només veient una foto", així com abocant "el seu odi, el seu racisme, el seu classisme i les seues ganes de fer mal emparant-se en la pantalla d'un ordinador".

"Són les falleres majors de la pandèmia, han passat, com tothom, per una situació dura, algunes han perdut amics i familiars i totes han vist com durant dos mesos de març no tenien falles i han cremat les seues falles al setembre. Aquestes experiències les han fetes, com a tothom, més resilients i millors persones. De veritat creieu que els fareu mal?", es pregunten en el comunicat, fet públic conjuntament amb organismes del col·lectiu fester.

Les principals faltes de respecte la va patir l'aspirant de la comissió Portal de Valldigna-Salinas, que va rebre desqualificacions xenòfobes i racistes per la seva procedència, unes paraules que han sigut condemnades per la Junta Central Fallera de la ciutat, que les ha qualificades "desafortunades i despectives". Entre els comentaris n'hi ha que al·ludien a l'origen llatinoamericà de la candidata, amb afirmacions com "Saps el que val ser fallera major o de la cort? Si només cal veure-la per veure que desentona".

La comissió Portal de Valldigna-Salinas ha mostrat el seu "més absolut rebuig a aquells que utilitzen l'altaveu que els proporcionen les xarxes socials i altres mitjans per a difondre missatges d'odi, xenòfobs i racistes". "València és una ciutat inclusiva i acollidora, multicultural i multiracial, en la qual totes i tots tenim cabuda, independentment de la nostra nacionalitat, color, raça, sexe o orientació sexual. El nostre objectiu comú és aconseguir una societat lliure de racisme i de discriminació", afegeixen.

En la mateixa línia s'ha expressat l'alcalde de València, Joan Ribó, que ha censurat els comentaris xenòfobs. "Les Falles són un element d'integració important de persones que no han nascut a València", ha subratllat.

stats