Societat 30/03/2020

L'expansió del coronavirus desaccelera a les Balears

Aquest dilluns s'ha comunicat la detecció de 42 casos nous, una xifra sensiblement més baixa que la dels últims dies, però el total d'afectats ja suma 1.000 persones

Ara Balears / M. F.
4 min

PalmaEl número de casos detectats de coronavirus continua augmentant a les Illes Balears, però ho fa en un ritme més baix. Les xifres indiquen que desaccelera. Aquest dilluns al matí, sense anar més lluny, la Conselleria de Salut ha comunicat que s'havien identificat 42 positius nous en les últimes 24 hores: la xifra més baixa d'entre totes les comunitats autònomes, i de menys de la meitat que la que es va comunicar diumenge (96). "Els nous casos augmenten de manera molt lenta", ha destacat aquest dilluns el portaveu del Comitè de Gestió de Malalties Infeccioses, Javier Arranz.

Arranz, optimista però prudent, ha admès que la davallada d'aquest dilluns pot ser a causa de "l'efecte cap de setmana", perquè en aquests dies festius davallen les consultes mèdiques -i la possibilitat de detectar el virus-. Però tot i així Arranz ha destacat que diumenge es varen fer 470 proves, les mateixes que es fan "cada dia". Tampoc no descarta que hi pugui tornar a haver repunts del número de casos nous, però espera que siguin "petits" i confirmin "la tendència a la baixa" dels últims dies malgrat que els gràfics encara puguin tenir forma de dents de serra.

De fet, si s'analitza l'evolució del percentatge de casos nous detectats cada dia respecte del total, es pot comprovar que davalla ininterrompudament des del diumenge 22 de març, tal com podeu veure a l'àrea ombrejada del gràfic que hi ha al capdamunt d'aquestes línies. Cal tenir en compte que el gràfic mostra el percentatge de casos nous des del dia en què ja n'hi havia cinc de detectats, el 4 de març.

Barrera dels 1.000 infectats

Amb els 42 casos nous comunicats aquest dilluns les Balears han arribat al llindar dels 1.000 infectats, 93 dels quals són en unitats de cures intensives. Aquesta xifra rodona situa les Balears, per ara, com la segona comunitat amb menys contagis detectats, després de Múrcia (938 casos). A més, també hi ha ja 107 persones que s'han recuperat de la malaltia causada pel coronavirus.

D'una altra banda, Arranz també ha comunicat quatre defuncions més, que ja sumen un total de 37 a totes les Balears. Tres varen morir ahir. Es tracta d'un home de més de 80 anys amb una patologia prèvia que estava ingressat a Son Espases; una dona de més de 85 anys que era a la clínica Palmaplanas i que també tenia una patologia prèvia; i una dona de més de 95 anys amb patologies cròniques que ha mort a l'Hospital General. La darrera persona que ha perdut la vida, de la qual la Conselleria no n'ha facilitat detalls, ha mort aquest dilluns a primera hora. Al següent gràfic es pot comprovar l'evolució general de la infecció a l'Arxipèlag.

Restant als 1.000 casos detectats fins ara les 107 altes i les 37 defuncions, en queden 856 d'actius, 153 dels quals són professionals mèdics (tots de Mallorca excepte 2 de Menorca i 1 d'Eivissa). A més, també hi ha 353 sanitaris aïllats en vigilància activa. Segons la consellera de Salut, Patricia Gómez, el govern s'està preparant per assumir encara més casos, i ho podrà fer. Encara els resten 454 llits lliures, 32 dels quals d'UCI, Gómez ha afirmat que l'activitat a les zones que no es dediquen a atendre pacients amb covid-19 "és molt baixa". Només es fan operacions urgents, entre 13 i 15 al dia.

La consellera de Salut ha explicat que preveuen traslladar quatre pacients amb covid-19 de l'hospital Son Llàtzer a l'hotel hospitalitzat Meliá Palma Bay aquest dimarts. Gómez ha valorat positivament tenir "una planta hotelera important a les Illes i l'oferiment de moltes cadenes d'hotels". Així, "en lloc de muntar envelats, es podrà habilitar un espai a la planta baixa del Palau de Congressos". En concret, s'hi organitzarà una zona de vuit unitats de 25 llits hospitaliaris, a la qual en dos dies es podria disposar de 200 llits. Si les UCI arribassin al límit, se n'instal·larien 24 llits més al Palau de Congressos, amb la supervisió del 061. "Ens volem anticipar als esdeveniments, però esperam no arribar a aquesta fase assistencial", ha dit Gómez.

Per illes

A Mallorca 471 persones estan hospitalitzades amb el virus, 134 de les quals són a Son Espases (21 a l'UCI); a Son Llàtzer n'hi ha 84 (19 a l'UCI); a Inca atenen 12 malalts (6 a l'UCI); a Manacor, 32 (6 a l'UCI); a l'Hospital General, 12; a l'hospital Joan March, 8; al Psiquiàtric, 6, a Sant Joan de Deu, 18, i a l'hospital Creu Roja, 26. A la xarxa privada hi ha 4 persones a l'Hospital del Llevant, 1 a l'unitat de cures intensives de Muro, 15 (7 a l'UCI) a la Policlínica; 49 (9 a l'UCI) a la Palmaplanas i 7 a la Clínica Juaneda. D'altra banda, hi ha 425 persones a les quals les UVACS fan un seguiment a domicili.

A Menorca hi ha ingressades a l'hospital Mateu Orfila 14 persones, 10 de les quals estan ingressades a l'UCI. També hi ha 32 persones amb covid-19 ateses a casa seva per les UVAC. A Eivissa hi ha 43 persones ingressades a Can Misses, 12 a l'UCI, una resident a Formentera. A la clínica Nuestra Señora del Rosario hi ha 7 malalts (3 a l'UCI). 32 malalts amb coronavirus són atesos per les UVAC a casa seva, un d'ells a Formentera.

Espanya, també amb menys positius nous

L'estat espanyol ha comptat, les darreres 24 hores, menys positius i morts per coronavirus que els que va comptar tant dissabte com diumenge. Segons les dades que el Ministeri de Sanitat ha fet públiques aquest dilluns migdia, n'hi ha 6.398 nous casos i han mort 812 persones en 24 hores. Són dades inferiors a les que havia difós el Ministeri els darrers dies. Per exemple, dissabte es varen comptar 8.189 casos nous i 832 morts, i diumenge, 6.549 positius i 838 defuncions. Tres dies de rècords, pel que fa a la columna de defuncions, que ara es trenquen.

El coronavirus ha provocat la mort de 7.340 persones a Espanya. Fins a 5.321 malalts han necessitat un llit d'UCI. La dada positiva són els curats, que ascendeixen a 16.780, tot i que el ritme d'altes ha baixat: s'han declarat curats 2.071 pacients, mentre que dissabte varen ser 2.928. La disminució és d'un 29%.

stats