L'exhumació de la fossa del cementeri de Llucmajor s'iniciarà dimarts que ve

S'hi cerquen els cossos de quatre persones desaparegudes l'any 1936

El procés per localitzar les restes de les víctimes de la Guerra Civil continua. Dimarts és el torn de l'exhumació de la fossa del cementeri de Llucmajor, on, segons la informació històrica, entre l'octubre i el desembre del 1936 quatre persones foren afusellades entre el quilòmetre 19 i 20 de l'antiga carretera de Palma a Portocolom. 

Segons ha informat el departament autonòmic i l'agència Efe, entre les víctimes que se cerquen a aquest municipi, hi ha la figura de Sebastià Vidal Vidal, natural de Santanyí, un guàrdia civil retirat de 53 anys el cos del qual va aparèixer el 28 d'octubre del 1936 identificat per la seva dona. Va deixar dos fills menors d'edat. Una altra persona desapareguda és Macià Salvà Moll, del Coll d'en Rabassa, paleta de 32 anys. El seu cos va aparèixer també el 28 d'octubre juntament amb el de Vidal. Igual que ell, fou identificat per la seva dona i deixà una filla menor d'edat.

La tercera víctima que s'intentarà localitzar és un pagès de Bunyola de 35 anys. El seu cadàver va aparèixer dia 3 de desembre del 1936. La seva dona en va reconèixer la roba i les pertinences recuperades una setmana després de l'enterrament. Deixà un fill de dos anys. Finalment, se cerca una quarta persona, però la seva identitat encara no està confirmada. 

La intervenció que comença dimarts se centrarà en unes fosses que s'han localitzat per les causes judicials obertes. Aquesta serà la dotzena fossa que la Conselleria de Cultura, Participació i Esports excava durant aquesta legislatura des de l'aprovació el 2016 de la Llei per la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme. Fins ara s'han intervingut les fosses de Porreres, Montuïri, Alaró, Sant Ferran, Sencelles, Calvià, Marratxí, Llucmajor, Pou de Sant Lluís a Porreres, Eivissa i Santa Maria. A més, s'ha fet un estudi de viabilitat a Son Coletes de Manacor i al cementeri de Bunyola, unes actuacions que obren la porta a possibles intervencions en aquests espais.

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF