Societat 26/07/2021

Cada euro invertit a la Reserva Marina del Llevant anualment en genera deu de benefici

El capital natural de l'espai protegit el 2007 aporta 4,8 milions cada any a l'economia local, segons un estudi impulsat per la Fundació Marilles

ARA Balears
2 min
Vaixells fondejats sobre posidònia i dins la Reserva Marina del Llevant de Mallorca.

PalmaPer cada euro invertit anualment a la Reserva Marina d'Interès Pesquer del Llevant de Mallorca, entre Cala Mata i el cap dels Freus, se'n generen deu de benefici, segons un estudi impulsat per la Fundació Marilles en col·laboració amb Ecocasa, el Centre Balear de Biologia Aplicada (CBBA) i la consultora britànica Eftec. El capital natural de l'espai protegit el 2007 a petició de la confraria de pescadors de Cala Rajada per millorar el rendiment pesquer aporta 4,8 milions anuals a l'economia local, quan la inversió anual per mantenir aquests recursos és de 473.137 euros.

Els 4,8 milions equivalen a 425,75 euros per hectàrea cada any, i l'anàlisi estima un benefici superior a 126 milions previst per als pròxims 60 anys. "Amb un millor finançament de la reserva podríem obtenir una rendibilitat d'inversió molt superior", afirma el director de Marilles, Aniol Esteban. En opinió seva, disposar de més i millors àrees marines protegides reportarà grans beneficis per al turisme i la pesca. De fet, reclama incrementar la inversió a les reserves marines per aconseguir majors beneficis ambientals i econòmics.

El consultor ambiental del CBBA, Benjamín Reviriego, diu que "la comptabilitat del capital natural és una eina útil per convèncer els escèptics dels beneficis de la protecció i la gestió sostenible dels recursos naturals". El director executiu d'Ecocasa, David Álvarez, comenta que l'estudi és important perquè ofereix dades que són "essencials" per donar suport a les polítiques que millorin la protecció de la riquesa i la salut dels ecosistemes marins, que a la vegada són vitals per combatre la pèrdua de biodiversitat.

Les Balears són una de les regions espanyoles més avançades pel que fa a la protecció marina, segons Marilles. La majoria de les reserves illenques estan donant bons resultats perquè són espais protegits on han augmentat els peixos i la diversitat d'espècies, cosa que ha afavorit els pescadors. Tot i això, rendeixen per sota del seu potencial perquè manquen mitjans necessaris per garantir-ne una bona gestió i vigilància. Un estudi de la Fundació Marilles fet el 2019 va calcular la inversió anual en les àrees marines protegides de les Balears en uns tres milions cada any.

stats