Societat 21/01/2022

Un estudi revela que l'amenaça per a la sargantana a les Pitiüses és "elevadíssima" per la manca d'actuacions per erradicar serps

Els experts també asseguren que els perills sobre l'equilibri en la fauna i la flora d'Eivissa i Formentera són diversos

ARA Balears
2 min
Un exemplar de sargantana.

PalmaL'amenaça actual per a la supervivència de la sargantana a les Pitiüses i illots adjacents és "elevadíssima" a causa de l'arribada el 2003 de les serps, una espècie "depredadora" per la manca d'actuacions efectives per erradicar-les. Segons ha informat Europa Press, així ho ha considerat l'Institut d'Estudis Eivissencs (IEE) en les seves conclusions del Curs Eivissenc de Cultura, que va tenir lloc el mes de novembre.

El curs va estar dedicat a les espècies invasores i als impactes en el medi natural pitiús. En el balanç, ha destacat també que la falta d'actuacions efectives "no pot tornar a repetir-se per part de les administracions". Els experts han conclòs, així mateix, que les amenaces sobre l'equilibri en la fauna i la flora de les Pitiüses són diverses. D'aquesta manera, és "urgent" que s'apliquin mesures legislatives i administratives per evitar l'entrada a Eivissa de serps a les oliveres importades per a ús ornamental. "La lliure circulació de mercaderies que propugna la Unió Europea no pot ser una porta oberta a l'entrada d'espècies que amenacin les locals", han afegit des de l'IEE.

Entre les conclusions, s'ha destacat que les administracions insulars han de promocionar l'ús d'espècies locals per a jardineria per la seva adaptació climàtica i l'absència d'espècies invasores. Així mateix, ha d'evitar-se l'entrada d'espècies invasores de manera fraudulenta perquè aquests exemplars acaben sent alliberats i constitueixen una amenaça per a la flora i la fauna.

L'Institut ha reclamat una estratègia a escala balear, un catàleg d'espècies invasores i programes d'actuació amb caràcter pluriennal. El Govern, han afegit, "ha de disposar de més recursos per a la vigilància i l'assessorament jurídic amb l'objectiu que la lluita contra les males pràctiques en el medi natural sigui més efectiva".

"El bon estat dels ecosistemes marins i les espècies considerades estructurals és la millor eina de lluita contra l'assentament d'espècies invasores marines. Les administracions insulars han de posar en funcionament i de manera efectiva polítiques que evitin la pèrdua de l'equilibri ecològic provocat per l'ésser humà i les seves activitats", han manifestat des de l'IEE. L'Institut remetrà aquestes conclusions al Govern, als consells d'Eivissa i Formentera i als ajuntaments d'Eivissa.

stats