Salut
Societat 28/12/2021

Sabies que l'exercici que fas crema menys calories del que penses?

Els últims estudis demostren que fer més activitat no necessàriament dona com a resultat un consum de calories més alt

Gretchen Reynolds / The New York Times
4 min
La marxa atlètica té un “impacte menor” en les articulacions que el running.

Nova YorkPer cada 100 calories que pensem que cremem fent exercici, la majoria de nosaltres no es desfà de més de 72. És el que explica un nou i revelador estudi sobre com l'activitat física afecta el metabolisme. El nostre cos compensa automàticament, com a mínim, un quart de les calories que cremem durant l'exercici, cosa que es resta als esforços que fan els que volen baixar de pes mitjançant rutines d'entrenament. A més, els resultats de l'estudi mostren que tenir sobrepès agreuja la compensació de calories, i això fa que perdre pes mitjançant l'exercici sigui encara més difícil. La recerca també apunta que la compensació calòrica varia de persona a persona: per tant, aprendre com el teu metabolisme respon a l'activitat física podria ser essencial per optimitzar el control del pes a través de l'exercici. 

En teoria, és el que hem sentit sempre: l'exercici ajuda molt a perdre pes. Això és perquè quan ens movem els músculs es contrauen, per la qual cosa requereixen més energia que quan estan en repòs. Gràcies als estudis científics que s'han fet sobre el tema sabem, més o menys, quanta energia requereixen aquests processos. Per exemple, caminar 1,5 quilòmetres crema al voltant de 100 calories, depenent de l'envergadura de la persona i la velocitat a què camina. Fins fa poc, la majoria de les persones, també els científics especialitzats, pensaven que aquest procés seria additiu: si camines un quilòmetre, cremes 100 calories; si en camines dos, en cremes 200, i així successivament, de manera lògica i matemàtica. Si no substituïm aquestes calories per menjar extra, al final hauríem de cremar més calories de les que consumim aquest dia i començar a perdre quilos.

Però aquest resultat que a priori sembla tan racional poques vegades es produeix. La majoria de les persones que comencen un nou programa d'exercici perden menys pes del que s'esperen en funció del nombre de calories que cremen durant els entrenaments. Això passa fins i tot portant una dieta molt rigorosa. Vistos els resultats, els científics van començar a especular que la despesa energètica podria ser menys flexible del que havíem pensat, que tenia límits. Aquesta possibilitat va agafar força a partir del 2012, amb la publicació d'un estudi sobre els caçadors-recol·lectors africans. L'estudi va demostrar que, tot i que els membres de la tribu caminaven o corrien durant hores, cremaven més o menys el mateix nombre de calories diàries que els homes i dones occidentals relativament sedentaris. Els autors de l'estudi es van adonar que els cossos dels membres actius de la tribu estaven compensant (reduint la crema de calories en general), de manera que evitaven morir de fam mentre caçaven.

Una dona fent exercici al gimnàs.

Des de llavors, les altres recerques sobre el tema han anat en la mateixa direcció: més activitat no necessàriament dona com a resultat un consum de calories més alt. Val a dir que són pocs els experiments a gran escala que han intentat precisar en quina mesura el nostre cos compensa les calories que va cremant al moure's, ja que mesurar l'activitat metabòlica en les persones és complex i costós. No obstant això, com a part d'una ambiciosa iniciativa científica, desenes d'investigadors han reunit dades metabòliques d'estudis que han implicat milers d'homes i dones, que havien de beure aigua doblement etiquetada, el criteri de referència per a la recerca metabòlica. Aquesta aigua conté isòtops que permeten als investigadors fer un seguiment precís de les calories que algú crema al llarg del dia.

Publicat aquest agost a la revista científica Current Biology, acumulaven dades de 1.754 adults i analitzaven les seves composicions corporals i la despesa metabòlica basal, que és la quantitat de calories que cremem simplement pel fet d'estar vius, encara que ens mantinguem inactius. Al restar les xifres basals de la despesa energètica total, els investigadors van obtenir una aproximació de la despesa energètica de les persones amb l'exercici i altres moviments, com estar drets, caminar i moure's en general. A continuació, amb l'ajuda de models estadístics, els investigadors van comptabilitzar si les calories cremades durant l'activitat augmentaven com s'esperava amb la despesa energètica diària de les persones. És a dir, si les persones cremen més calories diàries totals quan es mouen més. Els investigadors van descobrir que, en general, no es cremaven més calories. De fet, la majoria de les persones semblaven cremar només un 72% de calories addicionals de mitjana.

“Sembla que compensem almenys una quarta part de l'energia de les calories addicionals cremades a través de l'activitat”, explica Lewis Halsey, professor de ciències de la vida i la salut a la Universitat de Roehampton de Londres i un dels autors principals de l'estudi. Els investigadors també van descobrir que els nivells de compensació energètica augmentaven entre les persones amb nivells relativament alts de greix corporal, perquè tendien a compensar un 50% o més de les calories que cremaven al fer activitat física. És important assenyalar que l'estudi no va analitzar la ingestió d'aliments de les persones, sinó que es va centrar particularment en la despesa energètica i en com el nostre cos sembla capaç de compensar part de les calories cremades durant l'exercici reduint l'activitat biològica en altres parts del cos. 

Tot i aquests resultats, la nova ciència de l'exercici i la compensació calòrica no és del tot descoratjadora. Fins i tot les persones amb un cos que compensa el 50% o més de les calories que consumeixen durant l'activitat física cremaran més calories al dia que si no es mouen, assenyala Halsey. Un problema més irresoluble a l'hora de fer exercici per perdre pes és que amb l'activitat física en realitat es cremen poques calories, i punt. Per baixar de pes, també caldrà menjar menys: “Menja mitja galeta o beu mitja llauna de refresc després d'una caminada de mitja hora i hauràs ingerit més calories de les que has cremat", assegura l'investigador.

stats