Espanya supera els 100.000 morts per covid

El govern espanyol manté l'ús de les mascaretes a l'interior

2 min
Una mascareta solitària en un pati d'escola.

Santa Coloma de GramenetEspanya va superar dimarts els 100.000 morts per coronavirus. Des que va esclatar la pandèmia ara fa dos anys, han mort 100.037 persones, 1.223 de les quals residien a les Balears. Les dades actualitzades del Ministeri de Sanitat espanyol apunten que s'han detectat poc més d'11 milions de positius, tot i que aquesta xifra és molt inferior a la real perquè durant mesos hi ha hagut un infradiagnòstic i ara, amb la davallada de casos, ja no es fa el seguiment dels contactes.

En una roda de premsa posterior al consell interterritorial, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha apuntat que les darreres dades epidemiològiques confirmen la baixada de la incidència del covid i ha dit que els tècnics confiaven que "el pitjor" de la sisena onada, caracteritzada per l'alta transmissibilitat de la variant òmicron, "ja ha passat". En aquest consell, el Ministeri i les comunitats tenien damunt la taula la petició de governs autonòmics, com el català, de retirar les mascaretes dels interiors. És, de fet, l'única restricció de la pandèmia que es mantenia, però finalment no hi ha hagut cap concreció i continua sent obligatori dur-ne als interiors. "La pandèmia ens ha ensenyat que junts avançam", ha dit la titular de Sanitat, responent a la proposta de Salut d'eliminar les mascaretes a les escoles.

Malgrat que el govern espanyol no gosa posar data a l'eliminació de les mascaretes als espais interiors, el president Pedro Sánchez admet que arribarà "d'aquí a ben poc". L'opinió majoritària entre experts i autoritats sanitàries és que la mesura s'hauria de mantenir com a mínim fins que s'acabi l'hivern –cap al mes d'abril–, tenint en compte l'estacionalitat del coronavirus. Per tant, el calendari més prudent perquè caigui la mesura seria poc abans de Setmana Santa.

L'única excepció serien les escoles. En alguns territoris de l'Estat fa setmanes que els pediatres alcen la veu davant la baixada de contagis i hospitalitzacions i demanen que la marca més quotidiana de la pandèmia desaparegui "com abans millor" de les aules per motius psicopedagògics. La decisió divideix el comitè assessor d'experts del covid, perquè no tots els membres veuen amb bons ulls el canvi a curt termini i demanen mantenir la mascareta als interiors fins que s’acabi l’hivern, el 20 de març.

Tot i això, algunes regions com Catalunya, Comunitat de Madrid, Andalusia i Múrcia han demanat que se n'avanci la retirada perquè els infants no són un col·lectiu de risc i seria el millor lloc per calibrar l'impacte que pot arribar a tenir el canvi, encara que a petita escala, si després també s'elimina en la població general

Darias sempre s'ha limitat a defensar l'ús de la mascareta "per la capacitat que tenen a l'hora de bloquejar l'emissió de gotes infectades" i a dir que, en tot cas, seria recomanable portar mascareta en espais tancats de concurrència pública on hi hagi risc de grans aglomeracions, inclosos els mitjans de transport públic, així com en el cas de la població més vulnerable (malalts o persones grans) si no es pot garantir la distància de seguretat.

stats