Crisi migratòria

Espanya desplega l'exèrcit a Melilla després que desenes de persones hagin saltat la tanca

Marlaska diu que ja s'han retornat al Marroc 6.500 de les 8.000 persones que van entrar per Ceuta

ARA
2 min
Dos joves salten la tanca de Ceuta

BarcelonaMelilla ha viscut la quarta nit consecutiva de pressió migratòria en el seu perímetre fronterer, la primera amb l'exèrcit espanyol desplegat en el reforç de la vigilància i el control, informa Efe. A diferència de les dues últimes nits, en les quals els intents d'entrada van poder ser frustrats, aquest dijous a la nit han pogut accedir a la ciutat part dels que han aconseguit acostar-se al perímetre fronterer per diferents punts. No hi ha dades oficials de quantes persones hi han participat, però el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha xifrat en una trentena els que ho han aconseguit. Marlaska ha assegurat que tots ells seran "localitzats" i "tornats" al Marroc.

La Delegació del govern espanyol a Melilla només confirma que "s'ha activat el dispositiu antiintrusió", però sense donar més detalls. Si es confirma que s'ha produït d'aquesta manera, seria la primera vegada que un grup tan nombrós de marroquins intenta accedir d'aquesta manera a Melilla, un modus operandi que fins ara era usat sobretot per subsaharians.

Mentrestant, a Ceuta els controls fronterers s'han restablert i s'han aturat les entrades irregulars des del Marroc, però la crisi humanitària està lluny d'acabar-se, amb milers de persones que s'han quedat en aquesta banda de la línia, sense cap ajuda ni atenció pública. La situació és especialment greu entre els menors d'edat, el col·lectiu més vulnerable i que per llei ha de tenir una protecció especial. El govern de Pedro Sánchez ha demanat a les comunitats que acceptin 200 criatures que havien arribat a la ciutat autònoma amb anterioritat a l'actual crisi humanitària i que estan en centres d'acollida per deixar així lloc als que hi han entrat ara. De moment tampoc s'ha informat del nombre de menors sols que es troben a Ceuta, molts dels quals han de dormir al ras, en places o a la mateixa platja.

Devolucions exprés i massives

Pel que fa als adults, els governs espanyol i marroquí han acordat el seu retorn en grups de 40 cada dues hores, començant aquest procés a partir de les deu del matí d'aquest divendres. Es tracta d'un retorn voluntari, segons expliquen ells mateixos a Efe, a l'adonar-se que les expectatives que els van fer saltar al mar dies enrere per començar una nova vida a Ceuta eren només cants de sirena. A la ciutat autònoma no han rebut ajuda ni mitjans per subsistir i fins i tot no han aconseguit ni un sostre per dormir.

Segons ha explicat a la cadena Cope el ministre de l'Interior, de les més de 8.000 persones que entre dilluns i dimarts van creuar la frontera de Ceuta ja se n'han retornat 6.500, entre les quals insisteix que no hi ha menors, tot i que hi ha ONGs que qüestionen aquesta versió. "Això no són devolucions en calent. Són negatives en frontera, que són coses diferents", ha afirmat Grande-Marlaska per defensar-se de les entitats de drets humans que acusen Espanya d'incomplir les seves pròpies lleis de donar tracte individualitzat a cada migrant per identificar-los i comprovar les seves circumstàncies al país d'origen perquè, en cas d'encaixar en els criteris, puguin demanar asil.

stats