Societat 30/08/2020

Un esclafit arrasa la serra de Tramuntana

Matí de dissabte amb aiguats, pedregades i ratxes de vent de més de 150 km/h a Mallorca

Marc Candela
1 min
El fort vent va deixar aquest panorama desolar a Banyalbufar

BarcelonaEls xàfecs i les tempestes que aquesta tarda descarregaran en moltes comarques de la meitat oriental de Catalunya no afectaran les illes Balears. Ahir, en canvi, sí que van patir els efectes d'aquest embossament d'aire fred en alçada i molts punts de Mallorca van recollir entre 20 i 40 litres de pluja en poca estona, fet que va provocar nombroses inundacions en plantes baixes i el desbordament d'un torrent.

Pedres de la mida d'anous a Bunyola

Aquests aiguats sobtats sovint van acompanyats de calamarsa, pedra i d'aparell elèctric. De fet, els bombers van haver de fet una sortida per extingir un petit incendi causat per un llamp. Però els principals danys els van causar les fortes ratxes de vent que acompanyaven les tempestes. Cops de més de 150 km/h que van arrencar arbres i destrossar instal·lacions elèctriques i mobiliari urbà.

Tot i que caldrà esperar el resultat dels treballs de camp per confirmar si la violència del vent va associada a un o més esclafits o a mànegues d'aigua, ara mateix el més probable és que les destrosses en diversos municipis de Mallorca –i principalment de la serra de Tramuntana– estiguin causades per una combinació d'aquests dos fenòmens atmosfèrics severs.

Els pobles més afectats van ser Esporles, Valldemossa, Bunyola, Deià, Alaró i Sóller, tots en el tram central de la serra de Tramuntana. Precisament en aquest sector es podria escapar algun ruixat esporàdic avui cap al tard, però tot apunta que la setmana vinent serà molt més tranquil·la al conjunt de les illes, sense pluja i amb temperatures que s'aniran recuperant progressivament.

stats