De l'eufòria a la resiliència, l'entusiasme de les Falles postpandèmiques s'aigualeix

L'escalada de preus i la borrasca 'Celia' desfan els plans de les primeres festes sense gaire restriccions

Daniel Martín
3 min
Diverses falleres es protegeixen de la pluja durant la tradicional ofrena de flors a la Mare de Déu dels Desemparats.

València"És cert que s'ha gelat molt la cosa. Que l'alegria amb què esperàvem estes Falles s'ha esvaït un poc, però hem aprés a adaptar-nos. La resiliència ha vingut per a quedar-se i, al mal temps, bona cara". Amb aquesta naturalitat Elena Muñoz, vicepresidenta de la falla Mossén Sorell-Corona de València, descriu l'esperit amb què des de la seva comissió han acceptat els entrebancs que han aigualit l'eufòria amb què bona part de la societat valenciana esperava la celebració de les primeres Falles postpandèmiques.

I és que després de les "estranyes" Falles celebrades el setembre passat, encara amb nombroses restriccions sanitàries i amb el record ben present de les suspensions del març del 2020 i el 2021, el col·lectiu fester frisava per gaudir d'unes celebracions "com les d'abans", és a dir, sense límits d'aforaments i sense l'obligació d'utilitzar la mascareta al carrer. Malauradament, el somni s'ha esmicolat i l'escalada de preus dels últims mesos, la crisi desfermada per la invasió d'Ucraïna i l'oratge han malbaratat els plans.

Els primers a comprovar com l'horitzó s'anava enfosquint van ser els artistes, que des de l'inici del segon semestre del 2021 han hagut d'assumir increments de preus d'un 25% de mitjana. Així ho explica Paco Pellicer, mestre major del Gremi d'Artistes Fallers, que destaca que el material que més s'ha encarit ha sigut la fusta –que es fa servir per bastir els esquelets dels monuments–, que "ha doblat i fins i tot triplicat el seu preu". En la seva majoria, la fusta que es fa servir a les falles s'obté de pins provinents del Canadà i, a conseqüència de l'escalada del petroli, el cost del seu transport s'ha posat pels núvols. També ho han fet derivats com les pintures plàstiques i el polietilè expandit, el material amb què es modelen les figures, que ara costen entre un 25% i un 30% més. Un altre producte clau de la festa que ha vist com els seus preus s'enlairaven ha sigut la pólvora, l'element essencial de les mascletaes i els castells de focs artificials, que, segons Pep Romero, coordinador de la falla Arrancapins de València, s'ha encarit un 30%.

El paraigua serà un acompanyant imprescindible per als ciutadans que vulguin visitar les Falles del 2022.

Tampoc han ajudat gaire a alçar els ànims les precipitacions constants de la borrasca Celia, que han perjudicat la principal font d'ingressos de la festa, com és l'arribada de turistes. Segons Hosbec, la patronal hotelera del País Valencià, s'han produït entre un 10% i un 15% de cancel·lacions i no s'assolirà l'ocupació del 90% prevista a la ciutat de València. A més, el vent ha tombat falles i la pluja, que ha obligat a cancel·lar alguns actes, n'ha deslluït d'altres com la tradicional ofrena de flors a la Mare de Déu dels Desemparats.

L'encariment de les matèries primeres i dels preus en el seu conjunt no només ha afeblit la situació dels artistes fallers o dels pirotècnics, que han hagut d'elaborar monuments i dissenyar focs artificials amb uns pressupostos confeccionats abans de la tensió inflacionista, sinó que també amenacen amb marcar les Falles del 2023. Hi plana la incertesa sobre quina serà la resposta del sector un cop desapareguin les ajudes extraordinàries de l'Ajuntament de València, que durant els últims dos anys ha finançat el 75% del cost dels monuments per compensar la pèrdua d'ingressos de les comissions per la reducció d'associats i d'activitats generada per la paràlisi pandèmica. Ara hi ha el temor que una nova crisi econòmica derivada de la invasió d'Ucraïna freni la recuperació de la xifra de fallers registrada durant els últims tres mesos. Des de principi d'any ha crescut en 3.120 i ha assolit els 93.464 festers només a la ciutat de València.

"No sabem què passarà, però haurem de fer un esforç, també per cuidar els artistes", resumeix Elena Muñoz. "Ens adaptarem i ho superarem", pronostica Paco Pellicer, que emfatitza que reduir el pressupost d'una falla [la més cara d'aquest 2022 s'enfila als 300.000 euros, tot i que la majoria oscil·len entre els 5.000 i 10.000] "no és cap tragèdia". "Ens ajustarem, però les Falles continuaran", garanteix.

stats