Societat 13/03/2020

L’epopeia dels illencs atrapats al Marroc

Els turistes espanyols no saben quan podran tornar a casa després de la suspensió de tots els vols entre els dos estats

Marc Ferrà
3 min
L’epopeia dels illencs atrapats al Marroc

Rabat“Hem decidit que volíem tornar, hem intentat comprar bitllets per volar a França o Portugal però ha estat impossible i no podem tornar... De moment quedarem aquí, nosaltres estam bé”, explica Carlos Pons. Ell i el seu company, tots dos menorquins, havien anat a fer turisme al Marroc i ara hi han quedat atrapats perquè els han suspès el vol de tornada. Per tal de frenar el coronavirus, els governs marroquí i espanyol varen decidir dijous vespre tallar totes les connexions, tant per aire com per mar, entre els dos països. També es varen tancar les fronteres terrestres amb Ceuta i Melilla.

Aquesta mesura ha agafat per sorpresa tots els turistes procedents d’Espanya que visiten el país. Després d’hores d’incertesa i nervis, les autoritats marroquines han anunciat que aquest divendres horabaixa obririen les fronteres amb Ceuta i Melilla, durant unes hores, perquè els turistes o espanyols residents al Marroc poguessin sortir. Però molts turistes són lluny d’aquestes fronteres i les autoritats marroquines no han concretat fins quan estaran obertes o si en el futur tornaran a permetre el pas. El tancament també preocupa els 12.000 espanyols residents al Marroc que no saben quan podran visitar de nou el seu país d’origen.

Alberto Francia, de Mallorca, també és al Marroc de viatge amb deu persones més, entre ells set nins. I, sobretot, critica la poca atenció que han rebut. “De l’ambaixada espanyola no n’esperàvem res bo, però ha costat molt localitzar-los i un cop hem pogut contactar amb ells ens han dit que havíem de parlar amb les agències de viatge o les companyies aèries”, relata enfadat i nerviós. També explica que estan bé tot i les dificultats per trobar una alternativa i agraeix l’ajuda de molts marroquins. “El tracte que hem tingut de les companyies aèries i dels guies és excel·lent, els marroquins són molt professionals”.

Varen saber la notícia quan eren al desert i varen decidir comprar un vol fins a la ciutat de Fes sense saber si després podrien agafar un altre avió o podrien arribar a una de les ciutats autònomes espanyoles. “Per a mi és una incoherència que a un espanyol no el deixin entrar al seu país si va amb cotxe fins a la frontera”, explica Francia. Arribar fins a Ceuta o Melilla tampoc no és un viatge fàcil per a molts turistes, des de Fes és un trajecte amb cotxe de més de quatre hores i per arribar-hi des de Marràqueix cal gairebé un dia sencer.

L’altra alternativa per tornar a Espanya des del Marroc és fer escala a un tercer país, però cada vegada hi ha més vols cancel·lats, i aquest divendres el país nord-africà també ha suspès totes les connexions amb França i Algèria. I més països que posen problemes als viatgers amb nacionalitat espanyola, precisament a causa del coronavirus.

Segons explica Pons, molts turistes han anat directament als aeroports i ràpidament s’han col·lapsat de viatgers que intentaven trobar una solució a la cancel·lació del seu vol. “Finalment quedam al Marroc, amb la idea que potser haurem d’estar 15 dies aquí, tot i que en poder tornarem cap a casa”. “Nosaltres estam tranquils perquè aquí no hi ha gaires casos de coronavirus, tot i que la preocupació és de cara als nostres familiars i amics que són a Menorca”, relata el menorquí.

Tranquil·litat al país, per ara

Els nervis dels turistes per tornar a casa contrasten amb la tranquil·litat que ara per ara viu el país. Segons ha informat l’Agència de Notícies Marroquina (MAP), al Marroc han detectat set persones infectades de coronavirus i n’ha mort una. Tot i que el nombre de casos detectats és reduït, cada dia augmenten les mesures de prevenció, com ara la prohibició de tots els esdeveniments amb més de 1.000 persones o en què participin estrangers vinguts de fora, així com jugar tots els partits de fútbol de la Primera Divisió a porta tancada.

A la incertesa que viuen els turistes també s’hi ha de sumar la dels marroquins que viuen a Espanya i no poden tornar al seu país, sobretot ara que s’ha declarat l’estat d’alarma. “Conec marroquins que se’n volien anar però no varen poder”. Aquesta decisió ens va agafar per sorpresa. Hi ha molts estudiants marroquins al sud d’Espanya que esperaven tornar al Marroc”, explica Sara, una estudiant marroquina, al diari Yabiladi.

stats