Societat 23/01/2020

Una cinquantena d'entitats ciutadanes reclamen a Cort una alternativa a fer un nou aparcament a la plaça Major

Veïns i col·lectius signen un manifest perquè l'Ajuntament recuperi aquest espai emblemàtic de Palma

Maria Llull
2 min
El Manifest pel rescat de la plaça Major s'ha presentat aquest dijous

PalmaMés de cinquanta entitats veïnals i socials han presentat aquest dijous el manifest pel rescat de la plaça Major de Palma. En el document es critica que una de les propostes de l'Ajuntament de Palma per a les galeries comercials que hi ha davall aquest espai sigui fer més aparcaments. "Per a nosaltres, aquesta és una decisió poc imaginativa i grisa, que prendria per motius purament econòmics i a curt termini", ha assenyalat Joan Forteza, president de la Federació d'Associacions de Veïns de Palma i portaveu de les entitats signants. "Aquesta és l'oportunitat de repensar com volem que sigui la plaça Major, i Ciutat per extensió", ha afegit. El manifest considera que aquest indret pot convertir-se en el punt de partida per "revertir el model de ciutat".

Entre els signants, a més de la Federació, hi ha 25 associacions de veïns, com les de Canamunt, la Calatrava, el Banc de l'Oli, Son Rapinya, el Jonquet o Verge de Lluc. Orgull Llonguet, Palma XXI, Joves Arquitectes de Mallorca, GOB, Amics de la Terra, Rezero, FAPA o Càritas són altres de les entitats que han donat suport al manifest, a les quals s'han sumat Afedeco, Supermercat Cooperatiu i S'Altra Senalla, des del sector del comerç. També s'hi han adherit les confraries de Sant Sebastià.

El manifest destaca la necessitat de recuperar la plaça Major com un espai sostenible i inclusiu per a la ciutadania i critica que "el solar porticat ha quedat atorgat a bars i restaurants la majoria dels quals es dediquen a la caça del turista".

El document proposa fer un concurs participatiu per definir els usos de la plaça Major amb criteris arquitectònics, urbanístics i socials i impulsar "una major connexió i integralitat entre les parts superior i inferior de la plaça". També reclama que la ciutadania pugui fer propostes per als usos de les galeries. "S'han de contemplar propostes com zones per a comerç just i cooperatiu, llocs per a l'ús d'entitats ciutadanes, espais per a artistes, propostes pedagògiques per als infants o centres d'interpretació de la ciutat", diu el manifest.

Pel que fa al tema dels aparcaments, es destaca la incoherència de voler dur més cotxes al centre quan s'estan convertint en zones de vianants carrers i places i s'ha redissenyat la xarxa d'autobusos. El manifest demana l'habilitació de més places per a residents als aparcaments ja existents.

"L'únic argument que ens dona l'Ajuntament és el de la viabilitat econòmica. No n'han tingut cap altre", ha lamentat Forteza, qui també ha assegurat que "la batalla no acaba aquí: tindrà continuïtat". "Si volen canviar el model de ciutat, hauran de compartir alguna proposta", ha continuat. El president de la federació ha explicat que aquest dijous adreçaran el manifest a Cort, encara que l'Ajuntament ja coneix "el 80% de les reivindicacions dels veïns".

stats