Què es cou?
Societat 19/03/2021

Les ensaïmades i els dolços sense gluten de Lluís Febrer

Bep Al·lès
4 min
L’imperial és una altre dels dolços tradicionals de la Pastisseria Lluís Febrer.

CiutadellaNo és la primera vegada ni serà la darrera que parlam de la rebosteria menorquina i dels seus pastissers i sucrers, d’aquells que ens endolceixen l’existència amb les seves creacions de tota la vida i també amb les d’autor.

Aquesta setmana viatjarem fins a Ferreries per conèixer la pastisseria i forn del mestre artesà Lluís Febrer, que des de 1983 i com a successor de la Pastisseria Serra, del carrer Nou, elabora no sols els dolços i pastissos tradicionals de l’illa, sinó que, a més a més, els fa sense gluten.

Elaboracions personalitzades

Lluís Febrer i la seva esposa, Maria Vidal, tenen com a prioritat fer les coses bé, com per exemple no voler augmentar la producció de l’obrador si ha d’anar en detriment de la qualitat del producte final, tot apostant per elaboracions personalitzades i a la vegada diferenciades, dirigides a mantenir una clientela específica, a la qual fa una vintena d’anys que ofereix una línia de productes de rebosteria tradicional apta per a aquells que pateixen malalties no visibles, com la celiaquia o la diabetis, elaborant productes sense gluten o sense sucres refinats. L’acollida ha estat tan bona que no sols tenen clients de Ferreries, sinó de tota l’illa i també de fora, perquè cada setmana envien comandes de les seves elaboracions fora de Menorca.

Aquesta iniciativa d’elaborar productes típics de rebosteria menorquina sense gluten ve donada arran del diagnòstic de celiaquia del seu fill gran, que finalment no ho va ser, però van conèixer veïns que sí que tenien fills o familiars amb aquesta intolerància i a poc a poc van començar amb aquests productes, que van tenir una més que bona acollida. Ara per ara hi ha uns 200 clients fixos entre aquells que són celíacs o bé aquelles persones que aposten pels productes sense gluten perquè són més sans. És per açò que actualment tot el que es fa a l’obrador de Lluís Febrer s’elabora sense gluten, apte per a celíacs i, a més a més, amb certificat de garantia.

El mestre artesà en pastisseria Lluís Febrer ens explica que, per poder fer les seves elaboracions, les farines que més empra són les d’arròs i el blat de moro, que també sol mesclar. Altres farines que utilitza són les de fajol, llenties, ciurons, quinoa, amarant, etc. Totes sense el gluten que es troba al blat i a les seves farines refinades.

Ensaïmades sense gluten

Un dels productes estrella de la Pastisseria Artesana Lluís Febrer són les ensaïmades sense gluten i, ara per ara, són l’únic obrador, forn o pastisseria de Menorca que les elabora. Han tingut tan bona acollida que en temporada d’estiu es multipliquen els encàrrecs de gent que ve a l’illa a passar-hi les vacances o bé perquè té aquí la seva segona residència. A més, el boca-orella ha funcionat tant que des de fa sis o set anys fan molts d’enviaments a fora tant per a particulars com per a establiments especialitzats de Girona, Barcelona, Tarragona, Sant Boi, Càceres i Mallorca. “Cada setmana tenim enviaments”, ens comenta, i amb la pandèmia les comandes d’enviar les nostres ensaïmades fora de Menorca, varen augmentar.

Rebosteria menorquina per a celíacs

Però no sols s’elaboren les ensaïmades, sinó també pans, panets i productes tan nostres com els amargos i els carquinyols, els panets de Viena amb sobrassada, les mitges llunes, crespellines, pastissets, coques de patata... A més, els caps de setmana és quan elaboren els seus dolços i pastissos, entre els quals no manquen els imperials, els de cafè, de merenga i coco, el seu pastís d’ametlles amb crema cremada i, quan n’és temporada, les mones i caramels per Pasqua; torrons per a Nadal i, entre les seves elaboracions més ferrerienques, hi ha les Roquetes de Santa Galdana, una creació del sucrer Serra que ell ha continuat i que és l’unic de l’illa que continua fent aquestes pastes de te de Santa Galdana, que és com coneixem els menorquins Cala Galdana.

Anar els dissabtes de matí a Ferreries és ara una cita obligada per gaudir d’aquest petit, però gran poble, que, a més de la seva rebosteria tradicional, té fama d’elaborar el millor pa de l’illa i també de ser un poble compromès i solidari, que estima la cultura i les tradicions. A més, guarda part dels millors paisatges naturals de l’illa, com els barrancs d’Algendar i d’en Fideu o de Son Mercer; platges com Mitjana i Mitjaneta; el castell de Santa Àgueda, la torre de l’Enclusa... La seva tramuntana ens durà pel camí d’en Kane, per la Marcona, pels Alocs i Cala en Calderer... Camins i caminois de natura, de platges, d’espais naturals a descobrir i redescobrir, i que millor si duim dins la motxilla o la nostra bossa els productes dels seus obradors per degustar-los allà on feim la nostra pausa de camí, de descansar i gaudir dels encants del paisatge i de la bona gastronomia casolana, de la rebosteria d’arrels, aquella que mestres pastissers com Lluís Febrer han sabut guardar gelosament, tot donant continuïtat als seus mestres, als seus predecessors i, gràcies a ell i a ells, avui tenim aquest tresor gastronòmic, que, com la nostra natura, hem de preservar.

stats