Societat 29/04/2021

El 46,1% dels enquestats per l'Oficina Anticorrupció assegura haver estat víctima o testimoni de corrupció

Un 54,5% dels participants creu que a les Balears hi ha un nivell alt o molt alt d'actes corruptes

3 min
El director de l'Oficina Anticorrupció, Jaume Far, en la sala d'actes del Parlament

PalmaL'Oficina Anticorrupció ha presentat aquest dijous l'enquesta que va dur a terme els mesos de desembre i gener per conèixer l'opinió i la percepció dels ciutadans sobre la corrupció i que ha donat algunes dades prou significatives. Dels 512 participants, un 46,1% assegura que ha estat víctima o testimoni d'actes de corrupció, una xifra semblant a la del conjunt de l'Estat, segons ha posat de manifest l'Oficina. A més del director de l'ens, Jaume Far, també ha assistit a la presentació de l'enquesta el catedràtic d'Economia Aplicada de la UIB, Andreu Sansó. A més, el 54,5% dels participants considera que el nivell de corrupció a les Balears és alt o molt alt i un 67,4% pensa que és un problema greu o molt greu. D'altra banda, un 69,1% considera que la corrupció ha augmentat o s'ha mantingut els darrers cinc anys a les Illes. Sobre la percepció del que saben els ciutadans de corrupció, aquest coneixement és del 3,5 en una escala de l'1 al 5.

La Justícia és el primer àmbit on els enquestats diuen haver estat víctimes o testimonis de corrupció, seguit dels serveis socials. Pel que fa a les causes de corrupció, la principal que s'assenyala és afavorir els amics (59,1% dels casos), seguida per l'abús de poder (18,3%). Ara bé, l'enquesta també reflecteix un grau alt de conscienciació: el 67,2% de les persones que han patit corrupció asseguren que l'han denunciada i el 61,5% dels enquestats considera que la millor manera de combatre-la és precisament denunciant-la. Una altra opció que s'indica és que es votin "candidats nets" a les eleccions (20,7%).

Pel que fa a l'honestedat dels càrrecs públics, la percepció de la corrupció augmenta que l'administració és més petita. Un 57,2% de les respostes diuen que els càrrecs dels ajuntaments són gens o molt honestos, i un 49,2% ho pensa de l'administració autonòmica. En canvi, aquest percentatge baixa al 22,5% a nivell de l'Estat. A més, un 60,8% dels enquestats pensa que els vincles entre la política i els negocis són massa estrets, i el 71,7% opina que no es fa tot el que correspondria per lluitar contra la corrupció. Ara bé, la contrapartida això és que el 64,4% dels participants creu que la transparència de les decisions públiques és suficient. L'enquesta també fa referència a les perspectives de futur, que no són gaire optimistes: un terç dels enquestats pensa que augmentarà, un altre terç que es mantindrà i la darrera tercera part sí que considera que disminuirà. D'altra banda, el 57,6% dels enquestats pensa que els actes de corrupció no es castiguen de manera adequada i només el 0,6% pensa que els càstigs són molt adequats.

Durant la presentació de l'enquesta, Jaume Far ha fet referència al nivell de coneixement que els participants tenen de l'Oficina Anticorrupció. Un 60,7% la coneixia, però el 39,9% no. I vuit de cada deu enquestats no ha vist mai publicacions d'aquest organisme a les xarxes socials. Far ha admès que el nivell de coneixença és "bastant baix" i ha manifestat que s'està treballant perquè hi hagi una presència més gran a les xarxes socials. També es duran a terme projectes educatius a escoles i s'iniciarà la tasca de l'Observatori de la Ciutadania. L'Oficina ha rebut enguany 37 denúncies, una xifra considerable si es té en compte que l'any passat hi va haver 70 en total i que el 2019 en foren 50.

L'enquesta també té en compte el nivell d'estudis i es manifesta un grau més gran de coneixement de la corrupció com més estudis s'han cursat. De l'1 al 5, els enquestats que han cursat un doctorat o postgrau tenen un nivell de 3,9, mentre que els que només han cursat l'ensenyament obligatori es limiten a un 3,3. En canvi, els participants amb estudis bàsics són els que perceben un grau més gran de corrupció, amb un 3,8 sobre 5. Si es considera la situació laboral, els aturats són els que perceben que hi ha més corrupció, amb un 4 sobre 5, mentre que els treballadors per compte aliè es queden en un 3,36. Per illes, les Pitiüses la percepció més alta, amb un 3,7, mentre que Mallorca arriba a 3,55 sobre 5, i Menorca es queda amb un 3,3.

stats