Habitatge
Societat 24/01/2023

Eivissa té més de 900 habitatges buits

Es tracta d'un estudi elaborat per l'Ajuntament d'Eivissa i la Fundació Universitat de les Illes Balears

2 min
Panoràmica de Platja d'en Bossa, a Eivissa.

PalmaEivissa té més de 900 habitatges buits. Aquesta és una de les dades que revela un estudi elaborat per l'Ajuntament d'Eivissa i la Fundació Universitat de les Illes Balears sobre el Cens d'Habitatge. El treball de camp, que s’ha fet durant els mesos de maig a novembre, ha detectat que a Eivissa existeixen 21 particulars i 15 societats privades que són grans tenidors i que compten a més de 10 pisos en propietat.

El treball de camp ha estat sobre els 22.579 habitatges del municipi, i ha obtingut una resposta del 83%. L’estudi, que ha estat presentat aquest dimarts pel batle d'Eivissa, Rafa Ruiz, indica que el 84,5% dels habitatges són habitatges principals, més de 13.000 habitatges; un 5,3% són segones residències, més de 800, i 288, un 1,9%, són habitatges de temporada, és a dir, habitatges que es lloguen només durant els mesos d’estiu a persones treballadores. A més del batle, també han participat a la roda de premsa el segon tinent de batle, Aitor Morrás, i la directora de l'estudi, Sonia Vives.

En aquest sentit, Ruiz ha explicat que aquesta investigació ajuda a conèixer millor el grau de problemàtica envers l'habitatge que existeix al municipi. "L'estudi demostra com l'habitatge turístic afecta de manera molt negativa a l’accés a l’habitatge de les persones treballadores i la societat en general", ha apuntat el batle.

Grans tenidors

Pel que fa al nombre de grans tenidors, la xifra augmenta fins a un total de 37 propietaris amb pisos buits que acumulen 780 habitatges i, d'aquests, 135 estan buits. Pel que fa a propietaris que tenen habitatges buits i amb més de 5 pisos, la xifra és de 1.350 en mans de 126 propietaris. D'aquests, 333 estan buits. 

Lloguer

Quant al lloguer turístic, l'estudi comptabilitza 299 pisos turístics als barris de la Marina, Dalt Vila, es Viver i Marina Botafoch. A més, l'estudi apunta que un 41,8% dels habitatges d’Eivissa, gairebé 6.000, es troba actualment en lloguer i el preu mitjà mensual del metre quadrat en la majoria d'aquests lloguers supera els 12,5 euros. De fet, el preu mitjà del lloguer a Eivissa és de 980 euros.

Preu de compra

Per la seva banda, el preu del metre quadrat de les hipoteques en zones del port, la Marina i Dalt Vila supera els 8,5 euros. En referència al nombre d'habitants de cada habitatge, el cens ha revelat que hi ha un 30% de pisos, més de 4.200, ocupats per dues persones i un 19%, 2.623, en els quals només viu una persona. 

stats