Societat 31/01/2020

El canvi climàtic afecta la dinàmica de les migracions de les aus a les Balears

Hi ha poblacions que ja no migren per falta de fred i d'altres que no se'n van a zones més càlides

Ara Balears
2 min
Parella d'ànecs cullerots.

PalmaHi ha poblacions d'aus que ja no venen per la falta de fred i d'altres que no se'n van a zones més càlides. Aquesta és una de les conclusions que es poden observar en el darrer recompte hivernal d'aus aquàtiques, limícoles i gavines que s'ha duit a terme el mes de gener als diferents parcs naturals de les Illes Balears, segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient i Territori en un comunicat.

Aquest recompte ha posat de manifest que el canvi climàtic afecta la dinàmica de les migracions d'aquestes poblacions. El cens ha conclòs amb 16.061 aus de 70 espècies diferents. El recompte d'aus, que es du a terme conjuntament amb el GOB a Mallorca, el GEN-GOB a Eivissa i la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) a Menorca, ha estudiat cada una de les zones on es poden trobar aquestes aus.

Mallorca

A les albuferes del nord de Mallorca han remarcat que, tot i que la majoria de les espècies es troba en la línia del que és habitual els darrers anys, el cens mostra que algunes espècies deixen de migrar cap a les zones humides de l'Arxipèlag per la manca de fred.

Així, entre l'Albufera i l'Albufereta, enguany, s'hi han observat 565 juies respecte de les prop de 2.600 que s'hi comptaven durant la primera dècada del 2000. Pel que fa a l'oca salvatge, se n'han comptades només quatre exemplars, prop d'una seixantena menys que en anys més freds. D'altra banda, han detectat que algunes aus reproductores ja no parteixen cap a l'Àfrica durant l'hivern i això fa que la seva presència hagi augmentat. Per exemple, fa 20 anys l'avisador només es veia de manera ocasional, però aquest any se n'hi han observat 122 exemplars.

Al Parc Natural Maritimoterrestre del Trenc-Salobrar de Campos s'han vist 1.367 exemplars de 26 espècies diferents, entre les quals destaquen l'ànnera blanca, de la qual se n'han comptat 300 individus, i el picaplatges camanegra, amb 296 exemplars.

Eivissa i Formentera

Al Parc Natural de ses Salines d'Eivissa i Formentera s'han comptat un total de 1.540 exemplars: 988 a Eivissa de 35 espècies diferents i 552 a Formentera de 23 espècies diferents. A Formentera s'ha reduït el nombre d'exemplars de cabussons: mentre que el 2019 se'n registraren 613 exemplars, enguany n'han estat 280.

Menorca

A l'Albufera del Grau s'han comptat 2.346 aus de 20 espècies diferents, 1.465 de les quals són fotges. Per sota es troben 202 rabassots, 122 gavines camagrogues i 122 corbs marins grossos.

stats