Societat 01/12/2021

Els educadors de Norai, sobre els menors del centre: "Són al·lots de 17 anys amb problemes de 30"

L'IMAS ha anunciat que traslladarà els interns a unes instal·lacions noves i ha acomiadat una vintena de treballadors que hi feien feina

4 min
Dos menors estrangers tutelats aBarcelona.

PalmaUna vintena de treballadors que feien feina al centre de menors estrangers no acompanyats Norai han estat acomiadats després que l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) anunciàs que tancava aquest espai ubicat a Palma per obrir-ne un de nou a la Part Forana. Així, el Consell insular ha rescindit la concessió amb l'entitat social que el gestionava, la fundació Amés, i que proporcionava els educadors. Això implica que aquests menors queden "amb persones totalment desconegudes", fet que un dels treballadors acomiadats, Aitor Bis, qualifica d'"inhumà" per l'impacte que suposa als adolescents que estan lluny de les seves famílies i que tenen tantes dificultats per "obrir-se".

"A aquests al·lots els costa molt expressar els seus problemes i ara d'un dia per l'altre els desprenen del seu educador i els n'assignen un altre que no saben com els tractarà, si és una persona que accepta la immigració i que està preparada", ha lamentat Bis aquest dimecres dematí en una roda de premsa a la seu de Comissions Obreres a Palma. L'educador ha reconegut que "ha existit conflicte" entre els menors i alguns veïns del barri on es troba Norai, però ha insistit en la importància de conèixer-ne la realitat: "Són joves de 17 anys amb problemes de persones de 30".

Bis, que ha treballat dos anys al centre, ha explicat que aquests menors "venen de viure al carrer, d'haver de treballar per poder guanyar-se la vida i ser l'únic manteniment de les seves famílies". En el cas dels que arriben aquí, ha afegit, és perquè "ha arribat un punt en què no poden continuar al seu país i decideixen venir a Espanya, cercant una vida millor i poder ajudar les seves famílies". Però, en arribar, "pateixen un xoc d'expectatives molt gran" en veure que no poden fer feina, ha detallat el treballador.

Mentre que "en els seus països fan feina a 12, 13, 14 i 15 anys, aquí no poden" i, a més, "els fiquen a un centre, des d'on no poden ajudar les seves famílies perquè han de seure i estudiar". Aquesta és la situació de la majoria dels menors del centre, que tot i tenir una capacitat de 16 places, actualment estava a la meitat. Ara bé, hi ha hagut moments puntuals en què han arribat a conviure-hi 23 infants i adolescents. Tot plegat els genera "una ansietat que fa que ocorrin aquests episodis [de comportament violent]", ha assenyalat Bis en resposta a les preguntes dels mitjans.

Insults i agressions als treballadors

A banda d'això, l'educador ha denunciat que les respostes que reben de l'Administració pública són "molt pobres", perquè "no poden accedir a una documentació i en moltes ocasions troben barreres per poder estudiar o rebre ajudes". Bis ha recordat que els mateixos treballadors són els primers que han rebut "insults i agressions" per part dels menors i que, malgrat que no els pot justificar, ha admès que és normal que això pugui passar "quan sents que tothom et rebutja".

De fet, feia dos anys que el personal de Norai demanava seguretat privada, un servei que –segons Bis– s'ofereix a altres centres de gestió pública (no concertats). Però no ha estat fins a aquesta setmana que l'han posada de 19 h a 7 h. En qualsevol cas, "la solució tampoc no és posar personal de seguretat", adverteix l'educador, qui aposta més aviat per reduir les ràtios. No obstant això, ha destacat la "bona convivència" que hi havia entre els interns més enllà de ser de cultures i països diferents, com ara Algèria, el Marroc i el Senegal.

Per part seva, el responsable de protecció de menors de la branca d'ensenyament de Comissions Obreres, Eduardo Rodríguez, ha assegurat que fins a aquesta setmana la informació que tenien era que l'IMAS volia canviar la ubicació del centre el mes de març. Però dilluns van rebre la notícia que Norai tancava i, després de demanar-ho a l'Institut, els van dir que "la subrogació no era possible i que no tenien per què fer-ho", ha argumentat Rodríguez, qui subratlla que no són "simplement una ETT (Empresa de Treball Temporal, sinó que es tracta d'un entorn social".

"Els treballadors són una part essencial d'aquesta feina pel vincle amb els menors", ha manifestat el membre de CCOO, qui no ha negat que hi hagués "problemes de gestió i problemes al centre", però ha defensat que "els treballadors no n'eren els responsables". "Darrere hi ha una entitat i una administració que tenen les eines suficients per solucionar aquests problemes", ha afegit Rodríguez.

Personal amb fins a 13 anys d'antiguitat

La informació que ells han rebut és que, a partir d'ara, Samu serà l'entitat que gestionarà el centre i posarà els treballadors. "Des de dia 27 van començar a publicar ofertes d'educadors i personal per a aquest nou centre", la ubicació del qual no ha estat concretada més enllà de dir que estarà a la Part Forana. Sobre aquestes ofertes, el sindicalista ha denunciat que "ofereix el conveni col·lectiu estatal i no l'autonòmic, el qual té millors condicions" i que han vist publicat a la premsa que l'entitat ha rebut denúncies per mala praxi a la Península.

Pel que fa a l'actual situació dels treballadors que feien feina a Norai a través de la concessió amb la fundació Amés, Rodríguez ha indicat que alguns que tenien antiguitats importants –que en alguns casos arribaven als 12 i 13 anys– han pogut ser reubicats a la mateixa entitat. Però consideren injust que hagi de ser el personal, "que ha hagut de rebre insults i que, tot i això, han tornat a la seva feina perquè hi creuen", els que quedin al carrer.

A partir d'ara, l'única acció que tenen prevista és una reunió amb l'IMAS aquest dijous, la qual marcarà les mesures que prendran respecte d'aquest tema. "Nosaltres consideram que s'haurien de prendre accions per protegir els menors, però també els treballadors, tant si això implica un canvi d'entitat o no, això és competència de l'Administració. Però sí que ens competeix que els treballadors no perdin la seva feina", ha dit Rodríguez.

stats