Societat 01/12/2023

Educació registra tres incidents d'escoles amb pares per l'ús del català i els continguts de les classes

Recentment, una mare va entrar a l'escola de Campos i va obligar els alumnes d'una classe a cridar 'Visca Espanya'

2 min
Una aula de secundària

PalmaD’ençà que va començar el curs 2023-2024, la Conselleria d’Educació i Universitats ha registrat tres incidents als centres educatius amb pares implicats, i vinculats a l'ús del català o als continguts que ensenyen els professors. Aquesta xifra, malgrat que pot semblar petita, s’ha registrat en dos mesos i mig. L’ARA Balears també ha notificat alguns casos en els quals s’han viscut situacions de tensió a les escoles, tots ells d’ençà que el debat de la qüestió lingüística a les aules s’ha tornat a posar damunt la taula i s'ha plantejat la implantació del pin parental.

A principis de novembre, una mare va entrar a l'aula del seu fill, a l'escola Joan Veny i Clar de Campos, a Mallorca, amb l'excusa que duia un pastís per celebrar l'aniversari de l'infant. Una vegada dins, va obligar els alumnes a cridar "Visca Espanya". Però no va quedar aquí. El director del centre, Tomeu Font, li va telefonar per dir-li que no podia entrar al centre per actuar com ho havia fet. La mare li va respondre així, assegura: "T'aferraré l'article 3 de la Constitució al front". L'article estipula que la llengua castellana és oficial a l'Estat i que tots els ciutadans tenen el deure de conèixer-la i el dret d'emprar-la.

També al cor de Mallorca

Aquest no ha estat l'únic incident que s'ha produït en aquest centre, on el català, per altra banda, ha anat perdent presència, segons el seu director. També a principi de mes una altra mare va exigir al centre que fes totes les classes en castellà "perquè som a Espanya", va dir. La setmana del 14 de novembre també hi va haver un problema amb un pare: "Es va plantar davant l'escola amb una bandera d'Espanya molt gran, just a l'hora de sortida dels alumnes". Aquest mateix pare, dies abans, havia demanat la retirada de cartells contra la violència masclista. Ara per ara, l''ARA Balears ha sabut que almenys quatre centres més de Mallorca han patit accidents del mateix perfil amb pares i alumnes, una situació que genera preocupació entre els docents.

Un altre cas es va produir en un institut del Pla. Un grup de pares va boicotejar una reunió d'inici de curs d'ESO perquè es feia en català. "Varen forçar la professora a canviar de llengua", va explicar el director. A la reunió hi havia 20 pares, "però els 17 restants no varen dir res. I això està passant en un poble on el català encara té certa presència", va lamentar el director. "Estam començant a veure situacions que no havíem vist mai. És preocupant", va explicar.

stats