Societat 20/06/2024

Educació es planteja construir escoletes 0-6 al costat de les noves escoles de Primària

El conseller Vera ha posat sobre la taula l'opció que les noves escoles estiguin al mateix recinte amb un edifici 0-6, per separar les diferents etapes educatives

ARA Balears
3 min
Una escoleta en una imatge d'arxiu.

PalmaEl conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, ha explicat al Parlament que la Conselleria es planteja apostar pels centres educatius 0-6. "Hi ha hagut diferents demandes de col·lectius que han assenyalat la problemàtica d'ajuntar 0-3 amb altres etapes educatives. És veritat que ara no ens podem permetre el luxe de buidar l'etapa 3-6 anys de centres Primària, perquè ens quedarien també espais buits. Però sí que una proposta factible podria ser que les noves construccions de CEIP (escoles) tinguin un edifici, entorn del CEIP, però que sigui separat de 0-6 i no estigui en contacte amb les altres etapes", ha avançat. A Sant Climent (Menorca), ha dit, hi ha un centre amb aquestes característiques. Aquesta manera, ha dit, creu "que pot funcionar".

La diputada del PSIB Amanda Fernández ha valorat positivament el plantejament. "Si finalment fan aquesta diferenciació entre les escoletes 0-6 i les altres etapes educatives, estarem d'enhorabona. És un model que sempre hem defensat, per tenir cura dels infants", ha dit. En el marc de la seva compareixença a la Comissió d'Educació, Vera també ha desmentit l'acusació repetida que el Govern aposta pel model de l'escola concertada, que ha reivindicat com "un complement essencial" de la pública. "Sense l'escola concertada, el sistema educatiu s'enfonsaria", ha sentenciat.

2.081 places públiques fins al 2025

El conseller també ha destacat la seva aposta per ampliar les places 0-3, "una iniciativa que beneficia i ajuda a la conciliació, alhora que és un instrument útil per a la natalitat". La seva intenció és crear places noves "tant en centres públics com en concertats". En aquesta línia, ha recordat que, fins al 2025, s'hauran creat un total de 2.081 places públiques, mentre que en la privada aquesta xifra serà de 1.124 –fins a l'any 2026, en aquest cas–. Per tant, "hi ha gairebé el doble de places públiques que privades", ha reivindicat.

Per altra banda, ha insistit en la intenció d'Educació de crear places noves en centres públics, però ha matisat que és "un procés lent" i, per això, ha recalcat la necessitat, de moment, de concertar-les en els centres privats. "Mai no hem estat en contra del sistema educatiu públic, però l'escola concertada és un complement essencial, sense la qual el sistema educatiu s'enfonsaria", ha comentat.

La diputada del PSIB, Amanda Fernández, en el seu torn d'intervenció, ha censurat que el model d'educació 0-3 anys de l'actual Govern "va en direcció contrària a l'equitat" i és un model "que no se centra en els nins". "Privatitzen l'ensenyament", ha insistit la socialista, que ha titllat de "comerciant" a Vera, perquè "parla de clients en lloc de parlar d'alumnes". A aquestes afirmacions, Vera ha contestat amb la situació que viuen els ajuntaments, que "ho passen malament" amb la burocràcia a la qual s'enfronten. "Si a nosaltres ens costa a licitar, imagina als municipis", ha defensat.

Salaris precaris

Per la seva banda, la representant d'Unides Podem, Cristina Gómez, ha dedicat part de la seva intervenció a criticar el salari dels professionals 0-3, "que gairebé no es podrien pagar una habitació en un pis", i ha preguntat al conseller per les mesures que pensa dur a terme per solucionar aquest problema. Igualment, Gómez ha retret al Govern que "si tot s'aposta a la concertada, a l'escola pública només hi acaben anant les famílies vulnerables".

Vera ha replicat que, encara que els salaris no són la seva competència, es treballa en una via "immediata" per abordar una solució. "He parlat amb Treball per fer un conveni autonòmic, perquè hem d'acordar un conveni específic per a les Illes", ha indicat.

stats