Societat 28/04/2021

Ecologistes i agricultors reclamen planificar on fer parcs solars abans de construir-ne més

Cinc entitats demanen que primer es posin plaques a les cobertes i als espais més degradats per evitar perjudicar el sòl rústic

2 min
Representants de les entitats davant d'un camp proper a Son Reus, on es preveu fer el parc solar més gran de Palma.

PalmaCinc entitats ecologistes i agrícoles, com ara el GOB, Terraferida i la Sociedad Española de Agricultura Ecológica, entre d'altres, han reclamat aquest dimecres que no es permetin construir nous parcs fotovoltaics en sòl rústic a Mallorca. Consideren "urgent" definir una planificació que prioritzi les cobertes i els espais més degradats per evitar "hipotecar" els camps on es poden produir aliments. "Demanam una moratòria, un téntol", ha explicat una de les portaveus de Terraferida, Margalida Rosselló, que està preocupada pel boom de parcs en tramitació, que ja sumen gairebé una cinquantena, segons el mapa interactiu que han elaborat les organitzacions i que podeu consular aquí.

A més d'una ocupació significativa del sòl rústic, les entitats adverteixen que els parcs solars impliquen la instal·lació de quilòmetres de noves línies elèctriques, l'obertura d'alguns accessos a les parcel·les i la creació de subestacions transformadores d'energia. "No podem continuar assistint a l'ocupació indiscriminada de sòl agrícola per part de grans grups inversors que únicament cerquen un interès financer", afirmen en un comunicat, en què recorden que la Llei de canvi climàtic balear estableix que els consells han de fer una planificació territorial dels parcs.

El president de l'Associació de Producció Agrícola de Mallorca (Apaema), Miquel Coll, ha lamentat que el sòl rústic pateix una pressió immobiliària que en "perverteix" els usos propis, com és la producció d'aliments. Lamenta que es transmeti el missatge que els camps on es posen plaques no són productius, perquè "no estan morts". D'altra banda, el portaveu d'Amics de la Terra, Ángel Gallego, ha assenyalat que les institucions públiques, com ara el Govern, els ajuntaments i els consells, haurien de formar la ciutadania perquè participi en la creació de comunitats energètiques per evitar que "només uns pocs es lucrin". Les organitzacions també demanen incentivar l'autoconsum.

Les cinc entitats també reclamen que el Govern quantifiqui les necessitats d'instal·lacions de renovables a cada illa. L'equilibri territorial requerirà que cada municipi assumeixi la seva quota de renovables, segons diuen en el comunicat; i com a exemple calculen que amb els parcs previstos a Bunyola es generaria més del 200% del consum energètic del municipi.

stats