Societat 17/05/2019

Es dupliquen les denúncies per odi i discriminació contra el col·lectiu LGTBI

Els Mossos ho relacionen amb més atreviment per denunciar i no amb un increment de discriminació

Efe
2 min
Algunes de les pintades que van fer l’últim diumenge de gener al centre LGTBI de Barcelona.

BarcelonaEs dupliquen les denúncies per odi i discriminació contra el col·lectiu LGTBI durant el primer quadrimestre del 2019 a Catalunya. Els Mossos d'Esquadra han registrat 39 denúncies per delictes d'odi i discriminació, a diferència de les 20 que es van registrar l'any passat durant el mateix període, és a dir, que han sigut gairebé el doble. L'any passat es van instruir 75 denúncies d'aquest tipus, un 16% menys que el 2017.

"La tendència apunta que hi haurà un augment rellevant de les denúncies per delictes relacionats exclusivament amb la condició sexual de les persones", ha advertit la cap del Grup d'Atenció a la Víctima dels Mossos d'Esquadra, Andrea García, en una entrevista a Efe, coincidint amb el Dia Internacional contra l'Homofòbia, Transfòbia i Bifòbia. Segons l'agent, aquest increment de denúncies no respon a un augment de la violència contra el col·lectiu LGTBI, sinó al fet que els ciutadans "s'estan atrevint cada vegada més a fer el pas de denunciar-ho". A més, assegura que "hi ha més campanyes de comunicació i sensibilitat", fet que permet "detectar més conductes discriminatòries" i "fer més visible la xifra que fins ara estava amagada".

El 2018 el 14% de totes les denúncies d'odi i discriminació –que també poden incloure qüestions racials o culturals, per exemple– van estar relacionades amb la condició sexual de les víctimes, segons les dades facilitades pels Mossos. De les 75 denúncies per aquests casos, dues van acabar amb ordres judicials de protecció a la víctima, mentre que, durant el primer quadrimestre del 2019, ja se n'han dictat quatre.

Les denúncies majoritàries "són les agressions físiques o les amenaces verbals d'una persona desconeguda", ha apuntat García, que ha recordat que, "encara que principalment és la víctima qui fa la denúncia, qualsevol persona del seu entorn també la pot fer". Quan es tramita la denúncia, el Grup d'Atenció a la Víctima "assessora les víctimes, les informa dels seus drets" i, si és necessari, els ofereix assistència psicològica o jurídica, encara que també fan un seguiment del cas i, si detecten algun risc especial, gestionen la protecció policial.

"Sempre aconsellem a les víctimes que durant els primers mesos estiguin atents a la seva seguretat i que canviïn algunes rutines per detectar assetjament per part de l'agressor", encara que "el consell més important", ha detallat la responsable policial, és "que tinguin el suport d'alguna associació o entitat que els ajudi i acompanyi en el seu procés de recuperació". Aquest grup és present "a cada comissaria de Mossos" de Catalunya i actualment l'integren un total de 193 efectius. El cos policial també ha creat un protocol intern en què consten una sèrie de derivacions a altres associacions amb les quals col·laboren, com l'Observatori contra l'Homofòbia, la Fundació Enllaç, Chrysallis, Famílies LGTBI i Acathi.

stats