Societat 05/03/2024

Docents carreguen contra el concurs de trasllats a les xarxes socials d'Educació

Denuncien que més del 95% dels que aprovaren les proves el 2023 se n'hauran d'anar de la seva illa de residència

3 min
La imatge reivindicativa dels docents opositors, publicada a les xarxes de la Conselleria d'Educació.

PalmaDesenes de docents que han obtingut plaça per oposició han emprat un vídeo al Facebook de la Conselleria d'Educació per protestar contra el fet que hauran de marxar fora de la seva illa de residència. Les places que reclamen els opositors han estat adjudicades, en la majoria dels casos, als docents que han aconseguit ser funcionaris de carrera amb el procés d'estabilització i sense haver de passar les proves. Davant aquesta situació, els afectats continuen fent pressió al departament d'Antoni Vera perquè escolti les seves reivindicacions. Consideren injust haver de desplaçar-se a Eivissa o Formentera i així ho han fet saber als comentaris d'un vídeo del conseller amb motiu del Dia de les Illes Balears. Tots han compartit la mateixa foto d'un puny en senyal de lluita amb el lema #JoVullQuedarAcasa per denunciar els "drets vulnerats" i la "injustícia social".

"Les xifres ens indiquen que més del 95% dels docents que van aprovar les darreres oposicions han de deixar la seva illa, obligats a partir cap a Eivissa i Formentera, la qual cosa provocarà separacions familiars. Els drets dels nostres fills i familiars també són vulnerats", diuen els docents a la fotografia compartida a la publicació. La situació descrita, afegeixen, "es deu al greuge comparatiu que l'Administració ha permès entre els docents que han aprovat l'oposició i els interins estabilitzats, a l'hora de triar les places, cosa que ha deixat als opositors les places que ningú volia".

La Conselleria d'Educació i Universitats, conscient de la situació generada arran del procés d'estabilització d'interins iniciat el 2022, ha avançat la seva intenció de facilitar el trasllat a la seva illa de residència als docents amb fills menors de 12 anys, a càrrec de famílies monoparentals o amb pares dependents, entre altres casos. Educació va anunciar aquestes mesures el dia en què va fer públics els llistats provisionals del concurs de trasllats de 2024. En aquesta convocatòria, hi ha 3.629 places disponibles distribuïdes entre els diferents cossos docents i un total de 4.751 persones aspirants. Una vegada executada l'adjudicació, un 94,3% de les places inicials s'han cobert i els participants han tingut un termini de deu dies hàbils per presentar al·legacions, que acaba aquest dimecres.

El problema de l'habitatge

Més enllà del "greuge" que descriuen els opositors, un dels principals motius pels quals es queixen són les dificultats que pateixen tots els professionals desplaçats a les Pitiüses a causa de l'escassa i cara oferta d'habitatge. La majoria dels lloguers, a més, són de temporada i amb contractes de curta durada. Per intentar combatre aquesta situació, el Govern planteja un complement de 400 euros mensuals perquè es puguin allotjar a establiments hotelers.

Amb l'objectiu de pal·liar els efectes del concurs de trasllats "massiu" del 2024, els docents amb oposició demanen, en un escrit fet arribar a la Conselleria, que es possibiliti l'accés dels desplaçats a les vacants i substitucions de setembre. "És a dir, convocar un 'concurset' a l'estiu, tal com fan a altres comunitats autònomes, per poder optar a noves places. A causa del fet que els opositors amb millor nota són els que han obtingut 'les restes' del Concurs General de Trasllats i s'han vist més perjudicats, s'ha de permetre als opositors quedar en situació d'expectativa voluntàriament. Així podrem optar a places temporals a la nostra illa de residència", defensen els docents.

També proposen que se'ls permeti triar "voluntàriament" places a mitja jornada i itinerants. En aquest darrer cas, un professor ocupa una plaça itinerant quan presta serveis, amb caràcter regular i periòdic, en dos o més centres i la plaça està catalogada com a tal. Pel que fa a les Comissions de Serveis (places que es poden ocupar temporalment més a prop del domicili de l'afectat), reclamen que es prioritzin les que es demanin per estar desplaçat d'illa, així com per tenir fills petits o persones dependents. La Conselleria ja ha donat resposta a aquesta darrera demanda.

Per altra banda, sol·liciten que es permeti concursar l'any que ve a tots els opositors desplaçats, en lloc d'haver d'esperar els dos anys obligatoris a la destinació definitiva, amb la finalitat de reduir el temps en què es troben "en aquesta situació desfavorable". I, finalment, reivindiquen que es doni suport als que canviïn d'illa, per fer front a l'alt cost de vida de les Pitiüses.

stats