Societat 20/02/2024

Educació facilitarà el trasllat als docents amb fills menors de 12 anys o que siguin progenitors únics

En el concurs de trasllats de 2024 hi ha 3.629 places disponibles i 4.751 docents que hi poden accedir. En la primera adjudicació, s'han cobert el 94,3% de les places

2 min
Una aula de sisè de primària

PalmaLa Conselleria d'Educació i Universitats ha avançat la seva intenció de facilitar el trasllat a la seva illa de residència als docents amb fills menors de 12 anys, a càrrec de famílies monoparentals o amb pares dependents, entre altres casos. Així ho ha explicat la Conselleria aquest dimarts, quan ha fet públics els llistats provisionals del concurs de trasllats de 2024. En total, hi ha 3.629 places disponibles distribuïdes entre els diferents cossos docents i un total de 4.751 persones aspirants. Una vegada executada l'adjudicació, un 94,3 per cent de les places inicials s'han cobert i els participants tenen ara un termini de deu dies hàbils per presentar al·legacions.

La intenció d'Educació "és afavorir al màxim possible la conciliació familiar dels docents". Per aquest motiu, es plantegen la incorporació d'"importants novetats" pel que fa a les possibilitats de sol·licitar comissions de serveis que permetin als diferents docents acostar-se al seu lloc de residència.

Comissions de serveis més assequibles

Cal recordar que fins ara aquelles persones que obtenien una primera destinació en una illa diferent de la de la seva illa de residència no podien sol·licitar aquestes comissions de serveis, i havien de quedar-hi dos anys, un tema que ha generat dificultats a molts professionals, que en la majoria de casos s'han de traslladar a les Pitiüses, on l'oferta d'habitatge és cara, escassa i de temporada, un fet que ha generat situacions problemàtiques, com ara que molts docents hagin optat per dormir al cotxe o a hotels.

En aquest context, la Conselleria té la intenció de tractar amb les organitzacions sindicals les mesures adequades per afavorir el trasllat dels docents mitjançant aquestes comissions de serveis.

D'aquesta manera, plantejarà que en cas de sol·licitar-se una comissió de serveis en la mateixa illa de residència habitual, als casos fins ara ja tinguts en consideració –fills menors de 12 anys i familiars de primer grau dependents–, s'hi pugui afegir també el supòsit d'una família monoparental amb fills menors de 18 anys. Pel que fa a les comissions de serveis a la resta de casos, els supòsits inclourien tenir fills menors de 12 anys, formar part d'una família monoparental amb fills menors de 18 anys, tenir familiars de primer grau dependents, ser majors de 55 anys o sofrir una doble insularitat entre l'illa de residència i la destinació definitiva.

Ara bé, cal tenir present que el fet que tenir un fill doni certs beneficis genera malestar a aquells docents que no en tenen i que, per tant, se senten en desigualtats de condicions. És el cas de Maria Sureda, PT, de 40 anys que, en conversa amb l'ARA Balears va criticar que es tingui en compte tenir fills, però no altres situacions semblants: "Jo també tenc entramat familiar, cosins, pares". "Què passa? Que perquè no tenc fills no tenc drets?, es va preguntar.

stats