Societat 05/09/2023

Una docent renuncia a una plaça fixa a Eivissa: "He prioritzat la salut mental i estar amb el meu bebè"

La impossibilitat de trobar un habitatge assequible, a més de les dificultats per conciliar la vida familiar, han precipitat la decisió

2 min
Inma Perelló, amb el seu bebè.

PalmaLa falta d'habitatge assequible a Eivissa, a més de les dificultats per viure-hi en condicions dignes, també es cobren com a víctimes els docents amb plaça fixa destinats a l'illa, i no només els interins. "Acab de renunciar a la meva plaça a l'escola pública. Malgrat la disposició dels eivissencs a ajudar-me, no em sent amb força de continuar, sense possibilitat de conciliació familiar. Un somni que se'n va a la merda". Així explica Inma Martorell, docent mallorquina, la decisió que ha pres aquest dilluns. Cal recordar que enguany les oposicions s'han fet a escala autonòmica, un fet que ha precipitat situacions com la seva. En anys anteriors, els docents podien triar a quina illa es presentaven.

"Venc d'una depressió postpart i estar enfora del meu bebè o ficar-lo a qualsevol banda, sumat al fet de viure en una capsa de sabates, han pogut amb mi", resumeix. Martorell assegura que ha prioritzat la "salut mental enfront del futur professional". Ara per ara, la decisió li provoca molta tristesa. "Vaig guanyar la plaça a les oposicions ordinàries del juny, amb molta suor i esforç", exposa.

Despeses inassolibles

Martorell detalla quina és la situació que ha precipitat la decisió. "Una hipoteca a Mallorca, un lloguer a Eivissa i una escoleta privada per al meu fill, perquè les públiques no tenen plaça", explica. "Tot plegat ha fet explotar el somni de la meva vida", afegeix. El pis que havia trobat costava 1.000 euros, despeses a part, que sumaven un total de 1.200 euros. "Volia viure tota sola, per tenir intimitat amb la meva família", explica. L'altra alternativa que se li havia plantejat era continuar a l'habitació on ja vivia, i per la qual pagava 633 euros, despeses a part.

Ara, una vegada abandonada l'educació pública, Inma Martorell tornarà a la seva vida anterior, explica. Però desitja sort als seus companys. "Tant de bo es faci un plantejament just al concurs general de trasllats de l'any que ve". Precisament, aquest cap de setmana passat l'ARA Balears publicava un article per denunciar les situacions a les quals s'enfronten els docents destinats a les Pitiüses. Hi ha casos de persones que viuen al cotxe, a hotels, a furgonetes, a l'espera que les administracions competents adoptin mesures per combatre la crisi d'habitatge que pateixen les Illes Balears, i que afecta als professionals desplaçats.

stats