EMPRENEM
Societat 02/02/2019

Django Girls, el programari que apodera les dones

El campus de la UIB acollirà un taller específic per acostar les dones al món tecnològic, en concret al desenvolupament de pàgines web

Enric Culat
6 min

Aprendre els fonaments bàsics de la programació; introduir-se en el món tecnològic i del desenvolupament de programari de pàgines web i acostar cada cop més dones al món de la tecnologia i a la indústria de les tecnologies de la informació. Aquests són els tres objectius principals del taller d’iniciació web de les Django Girls que es farà a Palma el proper dia 16 de febrer, en principi dirigit a dones que no han tingut mai cap contacte amb la programació. És per aquest motiu que la data en què es durà a terme aquest taller és propera al Dia internacional de la nina i dona a la ciència, que se celebra l’11 de febrer. La jornada, a més de tenir el suport de l’associació internacional Django Girls, compta amb el de l’associació Python Espanya, l’Escola Politècnica Superior de la UIB i d’altres.

Django Girls és més que una associació sense ànim de lucre, es tracta d’un moviment originàriament promogut el 2014 per dues dones poloneses, Ola Sitarska i Ola Sendecka, que a poc a poc s’ha anat expandint per tot el món, any rere any, com una comunitat que apodera i ajuda les dones a organitzar tallers de programació gratuïts d’un dia, proporcionant eines, recursos i suport. L’organització està dirigida per voluntaris, amb centenars de persones que contribueixen a dur cada cop més dones al món de la tecnologia, fent que aquesta sigui més accessible mitjançant recursos dissenyats amb empatia i complicitat. Entre 30 i 60 dones construeixen la seva primera aplicació web, a cadascun dels esdeveniments que es fan a tot el món, utilitzant programació HTML, CSS, Python i Django. El primer taller es va fer en el transcurs de l’EuroPython organitzada a Berlín el 2014. Aquell any, Ola Sitarska i Ola Sendecka varen decidir utilitzar Django i Python perquè totes dues són plataformes de codi obert i no estan subjectes a drets d’autor, cosa que pot ajudar les dones a desenvolupar les seves pròpies idees.

Des de llavors, la iniciativa s’ha estès per tot el món i un exèrcit de Django Girls ha aconseguit organitzar prop de 1.000 esdeveniments a gairebé 500 ciutats de 94 països, de moment amb 18.064 dones que han assistit a esdeveniments organitzats per membres d’aquesta comunitat, segons el recompte que figura en el comptador de la seva pàgina web internacional, que gairebé es va actualitzant al minut. L’equip organitzador de Django Girls a Mallorca està integrat per Antoni Aloy (CEO de l’empresa APSL); Antònia Tugores (enginyera de dades a l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos), i Mabel Delgado (una enginyera aeronàutica que vindrà expressament des de Madrid per col·laborar amb l’organització de l’esdeveniment a Palma).

Mallorca acull aquest taller per segona vegada a la història, i en aquesta ocasió amb una inscripció record de 101 dones. Les dimensions de l’aula on es farà el taller, a l’edifici Anselm Turmeda de la UIB, farà que només hi puguin participar 51 alumnes, totes sense coneixements previs de programació però amb moltes ganes d’introduir-se en el món del desenvolupament de software, la programació i crear la seva primera pàgina web emprant HTML, CSS, Python i Django. Sempre amb l’ajuda dels mentors que voluntàriament contribuiran a impartir el taller, en total 23, amb perfils molt variats, distribuïts en grups de dos o tres alumnes cadascun. La resta dels inscrits quedaran en llista d’espera.

Sonia Alhama és una de les mentores del taller i espera l’activitat de dia 16 gairebé amb més il·lusió que les mateixes alumnes. Explica que va estudiar física però que, després de fer dos cursos de programació web, es va interessar per aquest món. Llavors va començar a fer feina a l’empresa Advanced Programming Solutions (APSL), on, després de passar per un procés d’aprenentatge, actualment fa feina de desenvolupament web, a més d’organitzar un altre projecte de gestió amb els clients. APSL és una empresa mallorquina dedicada al desenvolupament de plataformes web per a tot tipus de cients. Amb seu al Parc Bit, l’empresa també fa desenvolupament de sistemes i anàlisi de dades. APSL serà un dels patrocinadors del taller, juntament amb la Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme, Don Dominio, Elastic, Goldcar, GSBit, Habitissimo, l’Institut Balear de la Dona, l’IFISC, Packt, Travelgate, Txerpa, Python Espanya i la UIB.

“És important que les empreses apostin per aquest tipus d’iniciatives, per demostrar que estan a favor de la diversitat en el sector”, opina Sonia Alhama. Del taller potser en sortiran contactes, ja que és un lloc “perfecte” per conèixer gent i fer networking. “La tecnologia està avançant molt, però manca una perspectiva de gènere per part de la societat, en general”, argumenta aquesta mentora del taller, que explica que a la seva empresa ara mateix en total hi ha tres desenvolupadores i la resta tot són homes. Respecte del taller, puntualitza que la figura del mentor bàsicament és de suport, ja que es pot anar seguint el curs tutorial sense problemes i quan l’alumne té un dubte “llavors és quan hi acudim nosaltres per resoldre’l, però en realitat no cal que hi estiguem damunt tota l’estona, només quan els alumnes es quedin sense saber com seguir”, diu Alhama.

El llenguatge principal de programació escollit per aquest taller és Python, d’alt nivell però alhora senzill perquè possibilita centrar-se en la lògica del programa i el fa molt adequat com a llenguatge d’entrada o iniciació en el món de la programació. Això sí, que sigui un llenguatge senzill no vol dir que no sigui un llenguatge potent; es tracta d’una eina molt usada en camps tan diversos com el desenvolupament web, el processament de dades i numèric, el desenvolupament d’interfícies d’usuari, la comunicació de xarxes, el disseny de sistemes encastats, la ciència de dades, etc. Python està molt vinculat al programari lliure, és a dir, el que es pot emprar i modificar quasi sense restriccions. A més, té una comunitat molt activa que ha situat Python en el pòdium de llenguatges de programació amb més projecció. També existeix un gran nombre de congressos i trobades de programadors de Python i Django per tot el món: PyCon i SciPy als Estats Units, EuroPython i EuroSciPy a Europa i PyConEs a Espanya. Respecte de Django, segueix la filosofia Python i facilita la creació de llocs web complexos de manera ràpida i eficient. Exemples de llocs web fets amb Django són Instagram, Pinterest o les webs de The Washington Post i la NASA.

El taller del proper dia 16 a Palma és totalment gratuït i es desenvoluparà entre les 9 i les 18.30 h, amb aturades per berenar, per dinar i per descansar si és necessari. Antònia Tugores és una de les tres organitzadores i explica que el més important de tot és “donar visibilitat a la professió, desestigmatitzar-la i, també, abordar la problemàtica de la dona envers la tecnologia i la informàtica en particular. La nostra no és una professió rara de gent estranya, ni treballam de manera individual, els desenvolupadors de software treballam en equip i un projecte normalment passa per moltes mans”, explica.

Al taller s’hi han apuntat alumnes de totes les edats amb inquietuds molt diverses derivades dels seus propis projectes personals. També hi ha estudiants de Batxillerat, d’FP o d’informàtica en general, però que volen aprendre un altre llenguatge de programació; usuaris acostumats al contingut web però que per entendre com funciona la tecnologia també s’apunten al taller; professionals del camp del periodisme; de la infermeria... El tutorial es podrà seguir en català, castellà o anglès. Els alumnes han de dur el seu propi ordinador portàtil per després poder endur-se tot allò que hagin après al taller. Antònia Tugores deixa ben clar que el taller està pensat “per implicar tothom i que ningú se senti exclòs, i si en cap moment algú entra en col·lapse llavors sempre hi haurà un mentor o un altre alumne disposat a ajudar. La gent arribarà fins on pugui, si acaben el tutorial sencer perfecte, però si només arriben a la pàgina tres també serà perfecte”. Generalment, alumnes i tutors estableixen una relació de complicitat: “Els alumnes s’atreveixen a demanar coses que normalment no fan en el dia a dia”, assenyala l’ organitzadora del taller. Afegeix que “enguany hi haurà sorpreses”, però no diu quines.

L’organització internacional Django Girls creu en els beneficis inherents de la presència de les dones en el sector tecnològic. Per això els volen donar l’oportunitat d’aprendre a programar i formar part d’un grup de dones desenvolupadores que cada vegada s’està fent més i més gran gràcies a aquest moviment. El terme Django Girls pot ser utilitzat per qualsevol persona involucrada en la comunitat. Això vol dir que, en realitat, tothom pot muntar un taller per formar programadores i desenvolupadores. Així doncs, tothom hi és benvingut i pot esdevenir una Django Girl.

stats