Guàrdia Civil
Societat 22/03/2023

Dimiteix la directora de la Guàrdia Civil pel cas de corrupció que afecta el seu marit

La substituirà la fins ara delegada del govern espanyol a la Comunitat de Madrid, Mercedes González

ARA
2 min
La directora de la Guàrdia Civil, María Gámez, en una compareixença institucional

MadridLa directora de la Guàrdia Civil, María Gámez, ha presentat aquest dimecres la dimissió i la substituirà la fins ara delegada del govern espanyol a la Comunitat de Madrid, Mercedes González. La renúncia es produeix pel procés judicial en què es troba immers el marit de Gámez, Juan Carlos Martínez, anomenat cas Santana, sorgit de la instrucció del cas dels ERO d'Andalusia. S'investiguen presumptes irregularitats derivades d'un conveni que el 2009 van firmar la conselleria d'Innovació i l'Agència d'Innovació i Desenvolupament d'Andalusia (IDEA) per al desenvolupament tecnològic i els processos d'industrialització de vehicles totterreny per part de Santana Motor.

La part que afecta el marit de Gámez té a veure amb sortides de fons de Santana Motor que podrien haver anat a parar a l'empresa Job Managment Libery SL, de la qual era propietari. Segons els investigadors, Martínez hauria aconseguit un "lucre injust" a partir d'elevats ingressos provinents de la Junta d'Andalusia. L'atestat policial indica un increment patrimonial de Martínez amb la compra de propietats immobiliàries per valor de més d'un milió d'euros, segons informen diversos mitjans. A més, el cas també afectaria el cunyat de Gámez, Bienvenido Martínez –germà de Juan Carlos–, que durant una etapa va presidir Santana Motor i una empresa proveïdora, Experience Managment Group. Un tercer germà, Manuel, també hauria rebut fons d'aquesta trama.

"Prenc la decisió per principis, honestedat i responsabilitat. Els valors i l'ètica estan per sobre de qualsevol projecte. No permetré que ningú pugui utilitzar aquesta circumstància personal per malmetre la Guàrdia Civil, els seus representants, ni el govern espanyol", ha manifestat Gámez en una declaració institucional, en la qual ha fet esment a la presumpció d'innocència del seu marit. La renúncia s'ha produït després que Martínez hagi estat citat a declarar. Segons El Mundo, l'implicat sosté que la investigació de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal és una "causa general" basada en "conjectures i simples sospites policials" i nega qualsevol participació en aquest entramat de presumptes delictes de tràfic d'influències, prevaricació i malversació de fons públics.

stats