Societat 13/12/2018

'Diario de Mallorca' i Europa Press es querellen contra el jutge Miguel Florit

Els dos mitjans qualifiquen la requisa dels mòbils, documents i dos ordinadors de dos periodistes "d'atac legal" al secret professional

Ara Balears
3 min
Periodistes del Diario de Mallorca

Palma'Diario de Mallorca' i Europa Press Balears han presentat aquest dijous una querella conjunta al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears contra el jutge Miguel Florit, que va ordenar la confiscació de dos telèfons mòbils, documentació i dos ordinadors dels dos mitjans de comunicació per investigar qui els havia filtrat un informe del cas Cursach protegit pel secret de sumari. La querella acusa el jutge dels delictes de prevaricació judicial, contra la inviolabilitat del domicili i contra l'exercici del dret de secret professional del periodista.

La querella dels dos mitjans de comunicació -en què també consten els dos periodistes afectats, Kiko Mestre i Blanca Pou- manté que la interlocutòria del jutge prevarica “perquè constitueix una arbitrària conculcació del dret de secret professional del periodista" que, a més, qualifica “d’absurda i insòlita”. Afegeix que és “increïble” que un membre del poder judicial hagi pogut dictar una interlocutòria així, perquè ha d’actuar complint la Constitució, especialment “amb ple respecte per les garanties essencials que permeten reconèixer un sistema legal com a plenament democràtic, entre les quals la llibertat de premsa és a la primera línia”.

El document també recorda que el dret de secret professional del periodista, que protegeix les seves fonts d’informació, és “un pilar essencial del dret fonamental d'informació”, protegit per la Constitució i el Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals. Un repàs de la legislació europea, continua la querella, és suficient per qualificar la interlocutòria d'“atac letal a una de les normes essencials per al desenvolupament de la vida en democràcia”. Els dos mitjans basen la seva reclamació també en jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans, arran de la qual consideren “antijurídica” i “sense justificació” la requisa dels dos telèfons i de documentació i un ordinador d’Europa Press.

A l'escrit, es demana al Tribunal Superior de Justícia que ordeni al jutjat d'Instrucció n. 12 i a la Policia Judicial la "immediata devolució als seus propietaris del material confiscat i qualsevol còpia que se n'hagi pogut fer". A més, es remarca que "cap dels dos periodistes és un investigat".

El CGPJ defensa el dret d'informació, però amb "límits"

La Comisió Permanent del Consell General del Poder Judicial ha aprovat aquest dijous la resposta a l'escrit que van registrar diferents representants dels mitjans de comunicació en relació amb la mesura que ha duit a terme el jutge instructor del cas Cursach. Tot i que la comissió ha manifestat el seu compromís amb la defensa del "dret fonamental de la informació", han assenyalat que "és al jutge a qui correspon establir la magnitud i els límits d'aquest dret. A més, han manifestat que "entenen la preocupació expressada pels professionals de la informació".

Respecte de la decisió del jutge del cas Cursach, la comissió assegura que "una vegada que el jutge hagi adoptat una resolució judicial, no correspon al Consell interferir per modificar el contingut ja que, si no fos així, suposaria una "intromissió indeguda d'aquest òrgan de govern", asseguren en un escrit.

L'origen de la querella

El dimarts 11 de desembre la Policia Nacional, per ordre del jutge Miguel Florit, va confiscar els telèfons mòbils de dos periodistes, un de 'Diario de Mallorca' i l'altre d'Europa Press Balears. També es va endur documentació i dos ordinadors d'Europa Press. Seguint l'ordre judicial, els agents també van fer que els periodistes els lliurassin les contrasenyes dels aparells respectius. Analitzant-ne les comunicacions pretenen descobrir qui va filtrar als dos periodistes un informe policial que deia que el Grup Cursach havia defraudat a Hisenda 51 milions d'euros i a la Seguretat Social 14 milions més.

Segons ha publicat el diari digital Público.es la interlocutòria s’emmarca en una campanya d’intimidació contra el jutge del cas Cursach, Manuel Penalva, i el fiscal que duu la investigació, Miguel Ángel Subirán. El digital cita fonts policials segons les quals, com que el fiscal no s’ha rendit, ara “pretenen inhabilitar-lo fent-lo responsable d’un delicte de revelació de secrets per la filtració de l’informe policial que acusa Cursach de greus delictes fiscals”. El periodista Kiko Mestre explica que, per investigar la filtració, la Policia fins i tot ha reclamat el registre de totes les telefonades que ha fet en els últims set o vuit mesos i totes les dades de geolocalització de l’aparell.

stats