La carn en mal estat destinada a Balears no ha arribat a les Illes, segons el ministeri de Sanitat

L'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició havia llançat una alarma per vàries partides que no han passat els controls sanitaris

L'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició ( Aecosan ) ha confirmat aquest divendres que han arribat a Espanya 367,58 quilos de carn de vaques malaltes exportada per Polònia, part de la qual tenia a les Illes com a destinació, però la mateixa ministra de Sanitat,  María   Luisa   Cercedo , ha assegurat que no consta que cap partida hagi arribat a la comunitat.

La ministra, que es trobava en un acte oficial a les Illes, ha destacat que s'ha produït una alerta europea, ja que aquestes partides de carn "no han estat sotmeses als controls perceptius que regula la directiva d'aplicació a la Unió Europea". A més, ha assegurat que no s'ha detectat cap problema ni substància nociva i que la mateixa  distribuïdora  ha  immobilitzat  la carn.

Amb anterioritat s'havia informat que la carn ha estat distribuïda a les Illes Balears, el País Basc i Madrid, però la ministra ha descartat la seva arribada a les Illes. Ha informat que és probable que al País Basc hagi arribat, però no tenia certesa absoluta.

En el comunicat, l'Agència Espanyola de Consum havia instat a les comunitats a prendre les mesures oportunes per a la seva retirada. A més, han informat que dimarts passat Polònia va notificar un expedient després que l'empresa  ELKOPL   sp Z .o.o. informés  que  no tenia constància que s'haguessin complert els processos d'inspecció "post mortem" en la carn produïda els dies 10, 11, 12 i 14 de gener.

La carn procedent d'aquesta empresa es va enviar a una planta d'especejament, també a Polònia, des d'on es va exportar a destinataris a Estònia, Finlàndia, França, Hongria, Lituània, Portugal, Romania, Suècia i Espanya, en les comunitats de Balears, País Basc i Madrid.Aquest dijous s'ha modificat l'expedient com a "Notificació d'informació per a seguiment" (el segon graó de menor gravetat en el sistema d'alerta) i s'ha classificat el risc com "no decidit". Tota aquesta informació s'ha transmès, a través de la xarxa d'alerta nacional, a les autoritats competents de totes les comunitats autònomes per a la presa de mesures oportunes de retirada del producte.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF