Societat 22/01/2020

La borrasca Glòria s'acarnissa amb el Llevant de Mallorca

Onades més altes que els edificis obliguen a desallotjar la primera línia de Cala Marçal

Ara Balears
3 min

PalmaLa tempesta Glòria es va acarnissar ahir dimarts especialment amb el Llevant de Mallorca. La Policia Local i Protecció Civil varen haver de desallotjar algunes cases de la primera línia de mar a Cala Marçal, a Portocolom, a causa d'ones de més de sis metres, que superaven l'alçària d'alguns dels edificis, segons informa l'agència Efe. Les ones varen arribar a rompre persianes i portes. 14 veïns de la zona varen haver d'abandonar casa seva temporalment. Al següent tuit de Tolo Lliteras podeu veure les grans onades que assotaven ahir la costa de Portocolom.

La borrasca afecta les Balears des de dissabte i aquest dimecres continuen les alertes groga i taronja per fenòmens costaners. Segons ha pogut confirmar l'ARA Balears amb Mercapalma, a causa del tancament dels ports i dels trajectes anul·lats amb la Península hi va començar a haver dimarts desabastiment als supermercats de les Illes.

Els Serveis d'Emergències demanen que els ciutadans no s'aturin a contemplar les ones i que cerquin un lloc segur si són a la costa perquè el temporal "pot fer que un cop de mar t'arrossegui". L'112 ha informat que durant la borrasca Glòria s'han batut dos rècords consecutius d'alçària de les ones. Durant la jornada de dilluns es registrà una ona de 14,2 metres a la Dragonera, i dimarts a Maó se'n va registrar una de 14,8 que rompia el rècord aconseguit.

Al llarg dels primers tres dies de temporal l'112 ha registrat 403 incidències entre Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. Les inundacions a Mallorca han afectat les carreteres i aquest dilluns algunes es varen haver de tancar al trànsit tant per l'aigua acumulada com per la presència d'obstacles sobre la calçada.

Entre aquestes incidències s'hi compta la desaparició d'un jove de 27 anys, dilluns, mentre feia barranquisme al torrent de la Mora, entre Sóller i Fornalutx. També se cerca un jove britànic de 25 anys, aquest a Sant Joan de Llabritja, a Eivissa, desaparegut dimarts i que hauria pogut caure a la mar.

El temporal també ha arribat amb duresa a Eivissa, on dilluns va esfondrar l'entrada de la formació natural del pou del Lleó. Segons ha informat l'Ajuntament de Santa Eulària a través d'un comunicat, fins que no acabi el temporal no se'n podrà fer una revisió més a fons per determinar els danys soferts.

Desallotgen la primera línia de Cala Marçal a causa de les ones

El temporal, amb tot, no només ha duit desastres. Les pluges també han permès veure l'impressionant salt d'aigua del Raig de Teules, a Valldemossa, resultat de la unió del torrent del Lli i el torrent del Salt de Vistamar (a dalt).

De les carreteres afectades, segons el Consell de Mallorca, només en queden dues de tancades: la carretera entre Alaró i Orient (Ma- 2100), que va quedar dilluns intransitable pel despreniment de pedres damunt la via, i la carretera de l'Albufera (Ma- 3433), que uneix sa Pobla amb la platja de Muro. Durant la matinada de dilluns les fortes precipitacions van provocar el desbordament dels torrents de Canyamel, Pina, Sencelles, Maria, Alaró, Son Crespí (Manacor), Síquia Reial (Santa Margalida) i Sant Llorenç.

stats