Societat 20/01/2020

Vuit torrents desbordats i 309 incidents per les fortes pluges a les Illes Balears

L'Aemet manté l'alerta vermella per les tempestes i les fortes precipitacions

Ara Balears
3 min
Torrent d'Alaró aquest matí.

PalmaEl pas de la borrasca Glòria per les Illes Balears ha deixat les primeres conseqüències. El servei d'Emergències 112 ha informat que durant la matinada d'aquest dilluns les fortes precipitacions han provocat el desbordament dels torrents de Canyamel, Pina, Sencelles, Maria, Alaró, Son Crespí (Manacor), Siquia Reial (Santa Margalida) i Sant Llorenç i han causat, a hores d'ara, un total de 309 incidents. Les tasques dels serveis d'emergència de les Illes han aconseguit recuperar la normalitat als torrents de Canyamel, Siquia Reial i Sant Llorenç.

Segons ha informat l'112 a través del seu compte de Twitter, fins a les 19 h d'aquest matí els agents del servei d'emergència han hagut d'atendre 244 incidents a Mallorca, 45 a Eivissa, 14 a Menorca i 6 a Formentera. Despreniment d'elements urbans, caiguda d'arbres, per acumulació d'aigua a la calçada... El pas de la borrasca Glòria a les Illes manté en alerta els balears i l'112 demana precaució i evitar llocs on pugui haver-hi despreniments de línies elèctriques, mobiliari urbà, murs i parets, no travessar zones inundades i torrents i no apropar-se a passeigs marítims, espigons o penya-segats.

Vuit carreteres de Mallorca i un pas inferior continuen a hores d'ara tancats per les intenses pluges provocades pel pas de la borrasca «Glòria» pel centre i Llevant de l'illa. En concret, no es pot transitar per la carretera que uneix Maria de la Salut amb Llubí (Ma- 3513), tampoc per la via entre Manacor i Sa Comuna (Ma- 3321), tallada pel desbordament del torrent de na Borges, ni per la carretera entre Montuïri i Pina (Ma- 3201), la de Sant Joan a Sineu (Ma- 3232), pel camí vell de Sant Llorenç (Ma- 3323), la carretera de l'Albufera (Ma- 3433) que uneix Sa Pobla amb la Platja de Muro o la carretera de sa Cabaneta (Ma- 3017). A més, el temporal ha provocat un despreniment de pedres que ha deixat intransitable la carretera entre Alaró i Orient (Ma- 2100).

A part d'aquestes vies també s'han hagut de tancar els passos inferiors de Vilafranca de Bonany a Manacor (Ma- 15) i el de Can Alorda. El primer d'aquest, que només ha estat tancat per precaució, ha estat obert al trànsit aquest capvespre.

Durant la jornada d'avui, les intenses pluges han obligat a restringir el pas de vehicles també la carretera entre Sant Llorenç i Son Carrió (Ma- 4021), a la que uneix Manacor amb Cales de Mallorca (Ma- 4015) i a la carretera que transcorr pel nucli urbà de Sant Llorenç (Ma-15F). Totes quatre es troben ara mateix obertes a la circulació.

En general, el centre i el llevant de l'illa han estat les zones més afectades pels aiguats que ha deixat «Gloria» tot i que en cap moment ha quedat aïllat al trànsit cap municipi.

El vent també ha causat les darreres hores i, sobretot durant la jornada d'ahir, petites incidències que han afectat la carretera de la Serra de Tramuntana (Ma- 10). Els equips d'emergències de carreteres del Consell de Mallorca va fer feina per restablir la normalitat a algunes vies afectades per la caiguda d'arbres o despreniments als termes municipals de Pollença o Estellencs. Aquest dilluns han hagut d'actuar a la carretera que uneix Bunyola amb Orient per retirar una pedra de grans dimensions que ocupava la via.

Cal recordar que l'Aemet ha activat l'alerta vermella i taronja a les Illes per les tempestes i les fortes precipitacions que s'esperen per a aquest dilluns i el Govern balear va activar el pla Meteobal per fer front al risc de fenòmens meteorològics adversos que es preveuen a totes les Balears.

stats