Societat 14/08/2020

Els sindicats sanitaris denuncien que la situació dels centres de salut de Mallorca és "caòtica"

El SATSE i el Simebal reclamen que es contracti més personal perquè Atenció Primària no dona a l'abast per fer les tasques que han sorgit arran del covid-19

Ara Balears
2 min
Una professional sanitària pren mostres a una pacient.

PalmaDurant aquesta darrera setmana s'han detectat a les Balears un total de 993 casos nous de contagis de covid-19, una xifra que suposa quasi una quarta part del total acumulat des de l'inici de la pandèmia. Aquest augment ha fet que tant el sindicat d'infermeria SATSE com el Simebal hagin denunciat la situació que es viu als centres d'Atenció Primària amb el nou format d'atenció que s'està realitzant.

"La situació de molts centres de salut de Mallorca és caòtica, infermeria no dona a l'abast", assegura el SATSE. A més, remarca que les infermeres, a banda de la seva feina habitual, fan detecció de positius covid-19, les PCR, el rastreig i el seguiment telefònic. El sindicat d'infermeria també ha explicat que davant d'aquestes noves tasques han detectat casos de crisi d'ansietat i síndrome burnout entre el col·lectiu d'infermers, i asseguren que alguns fins i tot es plantegen renunciar als seus contractes temporals.

Des del sindicat de metges defineixen aquesta situació com "una hemorràgia massiva" i denuncien que això es produeix per "una falta d'inversió a Atenció Primària i a una millorable gestió de la situació per part del Govern". El Simebal assegura que la contractació de rastrejadors és insuficient i la tasca l'estan assumint els "desgastats metges dels centres de salut".

Per això, els dos sindicats exigeixen que es contracti més personal per alliberar les infermeres d'algunes càrregues de feina, que hi hagi una major cobertura informàtica i que s'activin més línies telefòniques per alleujar el col·lapse. Des del sindicat de metges asseguren que és necessari per poder atendre els pacients durant el temps necessari.

Aquests dos sindicats no han estat els únics que han denunciat la situació. Precisament aquest dijous nou societats mèdiques d'arreu de l'Estat avisaven de l'"alta probabilitat" d'haver de tornar a afrontar "situacions assistencials tan greus com les viscudes durant l'estat d'alarma" si no es prenen mesures "coordinades, ràpides i eficaces" entre el Ministeri de Sanitat i les diferents conselleries autonòmiques.

stats