Societat 09/04/2019

Denuncien un atac homòfob en un bar de Palma

Una de les víctimes critica que la policia qüestioni si era un delicte d’odi perquè no li varen dir "maricón"

Maria Fuster
3 min
Manifestació del Dia de l'Orgull LGTBI

PalmaUn home ha denunciat a la Policia Nacional que dilluns, al bar del poliesportiu de Monti-sion de Palma, ell i un amic varen patir assetjament verbal i un intent d'agressió per motius homòfobs. Adrián Pacín ha dit a l'ARA Balears que a les nou de la nit ell i un amic es varen fer una abraçada molt tendra, cosa que provocà rialles i mirades despectives per part del cambrer i d'un altre home. Posteriorment, ell i el seu amic es varen besar, cosa que incrementà els gestos discriminatoris dels presumptes agressors, però la situació va anar més enllà. “Mai no havia viscut una situació així. Crec que podem estar davant d’una nova onada d’agressions causada pels discursos de determinats partits polítics”, lamenta.

La denúncia recorda que quan l'amic de Pacín, després de decidir pagar i marxar, va recriminar-los que s’havien sentit molt incòmodes per la seva actuació, el cambrer va incrementar la seva agressivitat i els va intentar pegar diverses vegades, totes sense èxit. En concret, el text de la denúncia diu que va intentar clavar-li un cop de puny i que, com que no se'n va sortir, va llançar a terra tots els objectes que hi havia damunt la barra i va sortir-ne del darrere per atacar-lo. Llavors Pacín va situar-se entre el cambrer i el seu amic, per frenar-lo, i va arribar a forcejar-hi, llavors rebé un cop contra la barra.

També denuncia que a la Policia Nacional, que es va presentar al bar, li faria molta falta més formació i més empatia per atendre els delictes LGTBI. “Durant l’interrogatori em varen demanar si havien dit la paraula 'maricón' o no. I que si no era així, no tenien proves objectives per dur a terme una detenció per delicte d’odi”, lamenta. El denunciant també assenyala que, de moment, el propietari del bar no li ha demanat disculpes. “S’haurien de prendre mesures perquè aquesta persona –el cambrer– no està capacitat per atendre el públic”, assegura Pacín. Una sèrie de clients van aturar l'amic del denunciant quan intentava partir-ne i el varen retenir fins que va arribar la Policia Nacional que, segons li varen dir, havia cridat el cambrer.

El denunciant lamenta que, si l'agressió va passar a les nou de la nit, no va poder tornar a casa fins a les dues de la matinada, després de passar pel PAC i presentar la denúncia a la comissaria. Però no es desanima, Pacín no té intenció d'aturar-se amb l'actuació policial i assegura que continuarà fins al final amb la denúncia, perquè considera necessari que les forces de seguretat i la Fiscalia tinguin més sensibilitat i més experiència amb aquests casos. “No vull que a qui li hagin trencat el cap en una agressió homòfoba li demanin si li han dit 'marieta' o no”, insisteix.

Ben Amics també ha denunciat públicament l'agressió i ha mostrat el seu suport a les dues víctimes. L'entitat que defensa els drets LGTBI assegura que "l'actuació de la Policia va evidenciar la urgent necessitat de formació per l'actuació contra la LGTBI-fòbia". Per la seva part, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha fet una piulada en què ha expressat "la meva enèrgica condemna a l'agressió homòfoba". Armengol ha remarcat també que "Hem avançat molt en igualtat i respecte a la diversitat, però és feina de tots refermar aquests avanços dia a dia".

stats