Jutges per la democràcia sobre Valtonyc: "La pena és desproporcionada"

El portaveu, Ignacio González, assegura que tot i que "la lletra és inacceptable, amb una sanció econòmica o una pena menor bastava"

El portaveu de jutges i jutgesses per la democràcia, Ignacio González Vega, assegura que "les penes han de ser proporcionals perquè no es pot penar igual per enaltiment de terrorisme que per un cas de corrupció". Són declaracions arran del cas Valtonyc, que aquest dimarts ha conegut la ratificació per part del Suprem de tres anys i mig de presó per casos d'injúries i enaltiment al terrorisme.

"En aquest cas hi ha tres tipus de penals", explica González: d'una banda, les amenaces al president del Círculo Balear, Jorge Campos; de l'altra, enaltiment del terrorisme "que té una interpretació molt oberta", assenyala. En aquest cas, "s'admeten interpretacions diferents", i segons els jutges i jutgesses de la democràcia, "és desproporcionada", perquè si bé queda acreditada la "incitació directa a la violència i això és punible, la pena és massa gran".

El tercer delicte punible és la injúria a la corona. González explica que hi ha una doctrina del Tribunal Europeu dels Drets Humans que assenyala que al rei se l'ha de tractar com un ciutadà més, és a dir, "no ha de ser mereixedor d'una especial protecció", pel que fa als delictes d'injúries. En aquests casos, explica, la llibertat d'expressió hauria de prevaldre. 

Són els motius que esgrimeixen des de l'associació de jutges per explicar que tot i que "és cert que la lletra és inacceptable", la sentència ha estat desproporcionada. "Una sanció econòmica o una pena menor bastava".

Ignacio González explica que les penes es varen incrementar a la Llei 2/2015, per la qual es modificava la Llei Orgànica 10/1995 del Codi Penal, en matèria de delictes de terrorisme. "És una llei que té els seus defectes perquè és oberta i admet interpretacions; a més, preveu una excessiva penalitat", subratlla. 

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF