Medi ambient
Societat 18/07/2023

Demanen al nou Govern protegir un 10% de la mar balear i més inversió en conservació marina

Hotelers, empresaris i societat signen cinc peticions "essencials per al futur dels sectors econòmics clau de les Illes"

2 min
L'acte s'ha celebrar al Col·legi d'Advocats de les Illes Balears

PalmaCadenes hoteleres, entitats ecologistes i desenes d'empreses i representants del sector del turisme, la nàutica, la pesca, immobiliari i financer sumen forces per demanar al nou Govern, i també a l'oposició, que adopti mesures concretes per protegir la mar.

En un acte que ha tingut lloc aquest dimarts al Col·legi Oficial d'Advocats de les Balears i que ha encetat el degà de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Balears, Martín Aleñar, s'han tractat les cinc propostes del Pacte Blau Balear –un document creat per la fundació Marilles– que ja es van presentar el passat març i que ara es recuperen davant la formació dels nous governs regionals, insulars i locals. En aquest sentit, el president de Marilles, Aniol Esteban, ha dit que la conservació de la mar balear "no va de dretes o esquerres, sinó que és transversal i no ha de dependre del vaivé dels canvis polítics".

En total, un centenar d'agents demanen al nou conseller de la Mar i Cicle de l'Aigua, Juan Manuel Lafuente, que es comprometi a impulsar les fites següents: crear una xarxa de santuaris marins que cobrirà un 10% de la mar balear; posar en marxa plans de conservació i recuperació d'hàbitats i espècies vulnerables; posar fi al furtivisme i el comerç fraudulent; millorar la qualitat dels litorals i invertir un mínim d'un 1% dels pressuposts públics en conservació marina. La d'aquest dimarts ha estat la primera intervenció pública de Lafuente com a conseller i ha explicat que "la solució als greus problemes que pateix passa per treballar en conjunt: societat, empreses i govern", ja que "si no ens implicam difícilment tindrem resultats positius".

Llavors, el director Fundació Impulsa, Antoni Riera; la directora de Port Portals, Corinna Graff; la presidenta de la Federació Hotelera de Mallorca (FEHM), Maria Frontera, i l'advocat José Antonio Fernández de Alarcón han reflexionat, en una taula rodona, sobre el paper essencial que la conservació de la mar i la costa balear té per a sectors econòmics estratègics de les Illes i sobre els motius del seu suport cap a aquesta iniciativa amb més de 160 empreses i entitats. La taula ha estat moderada per la periodista i empresària Paula Serra.

"La societat balear ha llançat un missatge clar i nítid al nou Govern: volem més i millor conservació marina. Esperam veure les mesures proposades pel Pacte Blau Balear reflectides en el pla i els pressupostos del nou govern", ha dit el director de Marilles, Aniol Esteban. "Les Balears només tenen un 0,2% de la mar altament protegida i ha de multiplicar aquesta quantitat per cinquanta en menys de set anys si vol aconseguir els objectius europeus. La legislatura que comença és clau per assolir-ho", ha afegit.

stats