Tribunals
Societat 16/01/2024

Demanen cadena perpètua per a l'home que va matar la seva dona embarassada i el seu fill de sis anys a sa Pobla

El crim va tenir lloc el 16 de maig de 2021 al domicili familiar

Ara Balears
3 min
Un agent de la Policia Local de sa Pobla, al lloc dels fets.

PalmaL'Advocacia de la Comunitat i la família de les víctimes reclamen una condemna de presó permanent revisable —coneguda popularment com a cadena perpètua— per a l'home que el 2021 va matar, presumptament, la seva dona embarassada i el seu fill de sis anys a sa Pobla (Mallorca). El crim va tenir lloc el 16 de maig de 2021 al domicili familiar. Presumptament, l'home primer va colpejar diverses vegades la seva parella i posteriorment la va escanyar. Aleshores, la dona estava embarassada d'un altre home i el fetus no va poder sobreviure. L'acusat va escanyar també el seu fill de sis anys i després va abandonar el lloc, i deixà la porta del domicili tancada amb clau. Li demanen 20 anys de presó per l'homicidi; presó permanent per l'assassinat del menor i, per l'avortament no consentit, vuit anys. A més, per maltractament li demanen tres anys més.

D'aquesta manera, segons han informat fonts de la Conselleria de Presidència, i ha recollit Europa Press, la representació del Govern balear, personat com a acusació popular, formula una petició idèntica a la de l'advocada de l'acusació particular, Isabel Fluxà.

Cal recordar que el Consell de Govern va aprovar un acord el 2008 pel qual l'Advocacia de la Comunitat es persona com a acusació en tots els judicis per crims de violència masclista. És la segona vegada que se sol·licita la presó permanent revisable per un crim a Mallorca —també es va plantejar en un cas d'assassinat i robatori a Sencelles jutjat el 2019—, però la primera en què la víctima és un menor.

L'home va ser detingut l'endemà dels fets. Cap a les 16.15 h va enviar un missatge al seu cunyat informant que la seva germana estava morta i on es trobaven els cossos. Cap a les 20 h, va trucar a la Guàrdia Civil per confessar que havia matat la seva dona i el seu fill.

Episodis de maltractaments previs

La família de la víctima afegeix a aquest doble crim episodis de maltractaments previs, amb violència física i verbal tant cap a la dona com cap al menor. Hi havia antecedents per violència masclista; la dona havia denunciat almenys dues vegades la seva parella.

La que era delegada del Govern a les Illes quan van ocórrer els fets, Aina Calvo, va negar que es produïssin errors en el seguiment de la víctima, que havia tornat a conviure amb l'assassí malgrat dues denúncies per maltractaments el 2012 i el 2018. Segons van explicar des de la Delegació, la denunciant va sortir del programa argumentant voluntàriament que no existien símptomes o risc d'amenaces. El cas ho jutjarà a l'Audiència Provincial un Tribunal del Jurat. La Fiscalia encara no ha formulat cap escrit d'acusació.

Existeix la cadena perpètua a Espanya?

La Llei Orgànica 1/2015, de 30 de març, per la qual es modifica la Llei Orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi Penal introdueix la presó permanent revisable, anomenada popularment com a cadena perpètua. Podrà ser imposada en supòsits de gravetat excepcional—assassinats especialment greus, homicidi del cap de l'Estat o del seu hereu, de caps d'Estat estrangers i en els supòsits més greus de genocidi o de crims de lesa humanitat— en què està justificada una resposta extraordinària mitjançant la imposició d'una pena de presó de durada indeterminada (presó permanent), si bé subjecta a un règim de revisió.

A més, aquesta llei preveu la imposició d'una pena de presó permanent revisable per als assassinats especialment greus, que ara són definits a l'article 140 del Codi Penal: assassinat de menors de 16 anys o de persones especialment vulnerables; assassinats subsegüents a un delicte contra la llibertat sexual; assassinats comesos per una organització criminal, i assassinats reiterats o comesos en sèrie.

Segons el text oficial, la pena de presó permanent revisable no constitueix una mena de pena definitiva en què l'Estat es desentén del penat. Al contrari, es tracta d'una institució que compatibilitza l'existència d'una resposta penal ajustada a la gravetat de la culpabilitat, amb la finalitat de reeducació a què ha de ser orientada l'execució de les penes de presó.

stats