Tribunals
Societat 17/10/2023

La defensa de Pau Rigo recorre davant el TSJIB contra la nul·litat del judici i reclama l'absolució

L'advocat de l'acusat argumenta que el veredicte del jurat ja era exculpatori per al seu representat de manera "contundent" i "cristal·lina"

ARA Balears
2 min
Judici a un ancià

PalmaLa defensa de Pau Rigo, l'home de 83 anys que el 2018 va matar un lladre que va entrar a ca seva a Porreres, ha recorregut davant el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) contra la nul·litat del judici, reclamant que es dicti una sentència absolutòria per a ell. Segons ha recollit Europa Press, l'advocat, Jaume Campaner, argumenta en un recurs d'apel·lació que no va existir "l'error material" en què es basava l'anul·lació acordada per la magistrada, i que el veredicte del jurat ja era exculpatori per al seu representat de manera "contundent" i "cristal·lina".

D'aquesta manera, ha reiterat i ampliat les al·legacions que ja va presentar a final de setembre, basant-se que el jurat va descartar, per unanimitat, que Rigo hagués disparat amb intenció de causar la mort al lladre. La confusió vindria perquè en una part posterior del veredicte, la que no va obtenir la majoria exigida per la llei (i que va provocar la nul·litat), es plantejava al jurat si Rigo era culpable d'haver causat la mort al lladre "estant sotmès a una amenaça real, seriosa i imminent que va produir una afectació greu del seu enteniment i una deficitària dominació de la seva voluntat". La defensa entén que aquesta proposició podria haver servit per descriure una eximent completa.

Aquest punt del veredicte va rebre cinc vots com a provada i quatre com a no provada. Això no obstant, en ser un fet desfavorable per a l'acusat, són necessaris set vots per a una condemna. D'aquesta manera, la defensa entén que el veredicte no va assolir la majoria necessària per a una condemna i que, per tant, només es pot dictar una sentència absolutòria. Així, el recurs censura que la magistrada anul·làs les actuacions després d'un "informe contemporani" de la Fiscalia, basant-se en un presumpte "error material". "Si no es va assolir el nombre de vots necessaris per a la declaració de culpabilitat de Pau Rigo, la conseqüència no pot ser una altra que una sentència absolutòria amb tots els pronunciaments favorables per al meu client", ha explicat Campaner.

En aquest sentit, la defensa exposa que "tot el que va passar a continuació resulta innocu als efectes de (mal)interpretar el sentit del veredicte". Per la seva banda, l'advocat ha manifestat que la jutgessa "insinua que si el jurat hagués sabut que la proposició era desfavorable, potser hauria votat d'una altra manera, tot i que això no deixa de ser un pressentiment anecdòtic que ha de quedar exclòs del debat processal".

L'advocat ha argumentat que la nul·litat del judici suposa una vulneració del dret fonamental de Rigo a la tutela judicial efectiva, abocant-lo aun altre judici. A més, segons ha avançat Diario de Mallorca, entén que en cas de repetir-se el judici, hauria de fer-se només per a Rigo i no per a la resta d'acusats, que no s'han vist afectats per aquesta part del veredicte.

stats