Avui coneixem...
Societat 17/03/2024

“Vaig decidir deixar enrere la ciència i dedicar la meva vida a la literatura”

Avui coneixem el llibreter Lluc Cuennet

2 min
El llibreter Lluc Cuennet

PalmaLluc Cuennet (Palma, 1996) va estudiar Antropologia a Granada, però quan va tornar a l’illa va tenir clar que no s’hi dedicaria mai. Després de passar uns anys en el món de l’hostaleria i fent feines precàries, li va arribar una proposta del tot inesperada que no va poder rebutjar: li varen proposar gestionar la llibreria Lluna de Palma amb la seva germana. “Vaig decidir deixar enrere la ciència i dedicar la meva vida a la literatura. Estudiar Antropologia em va agradar i em va ajudar a canviar la perspectiva i la mirada sobre el món on vivim, però quan em van oferir aquesta oportunitat no ho vaig dubtar ni un segon”, diu.

Futur incert. La digitalització i la manca de lectors són alguns dels grans problemes que afecten el sector editorial. Ell assegura, però, que està més preocupat pel nombre de lectors que per l’efecte dels formats digitals en el consum de llibres impresos. “Em fa por la pèrdua d’amor a la lectura, no la digitalització ni la desaparició dels llibres impresos. Hi ha molta gent a qui encara li agrada llegir el llibre en paper, tocar-lo, ensumar-lo, passar-ne les pàgines, sentir-lo”, observa. I augura un futur incert per al món literari: “Si continuam així, d’aquí a uns anys hi haurà una gran manca de lectors i es viurà una pèrdua progressiva i sense fre d’amants de la lectura”.

Família. Treballar amb la seva germana no és ni ha estat mai un problema per a ell, sinó tot el contrari. “Fer feina amb la família ho facilita tot, tens més confiança per dir les coses que no t’agraden i les discussions o debats són més còmodes”, conta. Haver decidit gestionar la llibreria també té una arrel familiar condicionada per l’amor per la lectura des de ben petit: “A ca nostra tots són grans lectors, sempre s’ha llegit, tant els meus pares com les meves germanes són grans amants de la lectura i la literatura sempre ens ha acompanyat”.

Noves generacions. El futur de la lectura i l’interès de les futures generacions és una de les grans obsessions de Lluc. “Hi ha una generació de lectors perduda, hem de fer feina per no perdre també la següent”. En aquest sentit, Lluc destaca que des de la llibreria fan feina per “aconseguir cridar l’atenció dels més joves, que vinguin i se sentin com a casa, que decideixin que la cultura és l’oci que necessiten”. El fet de ser dos propietaris joves considera que juga a favor seu, i per això fan nombroses activitats per assegurar que la pròxima generació revisqui l’amor per la lectura que tenen els seus pares i padrins. A més, les xarxes socials són, per a ell, una eina de distracció. Considera que la lectura hauria de recuperar el terreny perdut en el temps d’oci dels joves. “Mirar dues hores Instagram no aporta gaire, seria més interessant agafar un llibre”, apunta.

Empresari. Tot i haver-se embarcat en aquest projecte, Lluc reconeix que mai no s’havia plantejat l’opció de tenir un negoci propi i les vegades que ho havien comentat, entre bromes, amb els amics, sempre s’hi havia negat rotundament: “Jo no volia ser empresari, no m’agraden les responsabilitats, però quan em van oferir gestionar la llibreria no vaig poder dir que no, em va fer tantes ganes que vaig acceptar sense pensar-hi”.

stats