Societat 24/07/2014

Un miler d'advocats es manifesten amb toga a Madrid contra la llei de justícia gratuïta

Els manifestants, entre els quals hi havia uns 150 catalans, denuncien que els canvis a la normativa suposaran un retrocés per als ciutadans que requereixin aquest servei públic

Agències
2 min
Un miler d'advocats s'han manifestat aquest dijous a Madrid contra la llei de justícia gratuïta / EFE

Madrid / BarcelonaProp d'un miler d'advocats s'han manifestat aquest dijous vestits amb toga al Passeig de Recoletos de Madrid per expressar el seu rebuig al projecte de llei de justícia gratuïta, que consideren que només causarà perjudicis als ciutadans. Encapçalats pels degans i les juntes de govern dels 83 col·legis d'advocats de tot l'estat espanyol, els lletrats han sortit del Consell General de l'Advocacia i han recorregut un tram del lateral del passeig, que ha estat tallat al trànsit durant mitja hora, fins la plaça de Cibeles.

Després, els advocats s'han concentrat en un bulevard del Passeig de Recoletos, on s'ha instal·lat una carpa oberta a tots els ciutadans que vulguin conèixer els motius de la seva protesta contra la llei que tramita el Congrés. El president del Consell General de l'Advocacia Espanyola, Carlos Carnicer, ha assegurat que s'han concentrat "per defensar el dret de defensa que encarna tot advocat d'ofici, lliure i independent".

L'advocacia sosté que el projecte de llei que es tramita al Congrés posa en risc un servei públic que presten 42.500 advocats 24 hores del dia, el pressupost del qual s'ha reduït 42 milions d'euros els últims quatre anys per una rebaixa substancial dels barems que cobren lletrats adscrits al torn d'ofici. Carnicer ha demanat la retirada del projecte "i una negociació ràpida i oberta amb els representants dels que intervenen diàriament en la gestió i organització del torn d'ofici i la justícia gratuïta".

S'estan traspassant "línies vermelles"

Entre els manifestants hi havia uns 150 advocats catalans, entre degans i membres dels 14 Col·legis de Catalunya. L'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) defensa la reforma de l'actual llei, de 1996, però denuncia que els canvis proposats no resolen les principals problemàtiques de l'advocacia, com són la manca de traductors per a tot el procés o que es limiti la llibertat i independència del criteri de l'advocat en l'exercici de les seves funcions.

Els advocats catalans asseguren que s'estan traspassant les "línies vermelles" del dret de defensa, un servei que consideren fonamental en una societat democràtica. Afegeixen que s'està posant en perill un model que funciona i que ha permès donar cobertura als ciutadans que l'han sol·licitat.

Per aquest motiu, el degà del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Oriol Rusca, considera "injust i indignant" que el projecte de Llei pugui acusar els ciutadans "d'un abús del sistema" en cas que hagin de recórrer més de tres cops en un any al servei d'assistència jurídica o que les persones hagin de fer més tràmits per poder aconseguir el benefici de la justícia gratuïta, ja que això comporta un increment en el cost global del servei, segons assegura. També critiquen, entre d'altres, que el text aprovat no garanteix el finançament públic suficient per al manteniment del sistema.

"Els advocats sortim togats al carrer per defensar els nostres interessos, però també els drets dels ciutadans", ha afirmat Rusca, que afegeix que l'accés universal a la Justícia és un "pilar essencial" pel qual es va lluitar i que "ara ens toca a nosaltres defensar i vetllar per ell". "És tant important com l'educació o la sanitat", sentencia.

Precisament, aquest dijous és l'últim dia previst per poder presentar esmenes al projecte de llei de justícia gratuïta. Però això, des de l'advocacia s'espera que es tinguin en compte les esmenes presentades i d'aquesta manera es recondueixi la reforma de la llei.

stats