Societat 28/03/2022

Les cridades relacionades amb el suïcidi al Telèfon de l'Esperança es tripliquen en un any

En total, l'any passat varen demanar ajuda 5.315 persones a les Illes

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaEl Telèfon de l'Esperança de les Balears va atendre 5.315 persones l'any passat, i 239 de les cridades varen ser per suïcidi. En un any, les cridades relacionades amb el suïcidi s'han triplicat, ja que el 2020 se'n varen atendre 75 casos. Si es compara amb el 2019, s'han incrementat fins a sis vegades (40 persones), segons Europa Press.

"Si telefonen és perquè s'han adonat que la decisió presa és molt greu i definitiva davant un problema temporal que pot tenir solució; per això, actuar a temps pot salvar una vida", insisteixen des del Telèfon de l'Esperança.

De les més de 5.000 cridades que s'han rebut enguany, una bona part foren d'adolescents i joves d'entre 16 i 25 anys, ja que se'n registraren prop de 400. Segons el Telèfon de l'Esperança, és la xifra més alta de cridades rebudes en aquesta edat. "El suïcidi és la segona causa de mort no natural en aquestes edats, per això és important detectar i prevenir les idees suïcides, oferir informació, fer una atenció activa i derivar, si és necessari, als serveis que ofereix la Comunitat", apunta.

Respecte als adults, un 67,39% dels casos tenien entre 36 i 65 anys, mentre que un 13,72% tenia entre 66 i 80 anys. La majoria dels pacients es trobaven sols, incomunicats o tenien problemes de mobilitat. En conjunt, un 60,26% dels casos foren dones i un 39,74%, homes.

La pandèmia potencia les cridades

Segons dades aportades pel Telèfon de l'Esperança, la mitjana de cridades durant el 2021 va ser de 15 persones al dia. Lamentablement, de les 239 persones que demanaren ajuda, 10 varen cometre el suïcidi en el moment. Des del Telèfon de l'Esperança consideren que la pandèmia i els mals emocionals i mentals que ha provocat són alguns dels motius pels quals es demana ajuda. En aquest sentit, expliquen que el 70% patien problemes psicològics i psiquiàtrics.

En concret, un 22,41% casos atesos estan relacionats amb problemes de salut mental, un 11% amb la soledat i la incomunicació i un 8,92% amb la depressió. Per altra banda, el 7,23% dels pacients pateix trastorns d'ansietat, i un 4,7%, familiars. "La pandèmia només ha evidenciat i potenciat el tema de la salut mental, que es mantenia al marge o se li donava poca importància", asseguren.

stats