Societat 15/12/2020

Cort denegarà la llicència a la cimentera de Son Güells

L'Ajuntament de Palma espera que el ple de la Comissió Balear de Medi Ambient aprovi l'informe desfavorable del Comitè Tècnic per fer aquesta passa

Maria Llull
2 min
Protestes dels veïns de Son Güells contra la cimentera

PalmaL'Ajuntament de Palma denegarà la llicència al projecte per fer una cimentera a Son Güells després de l'informe desfavorable del Comitè Tècnic de la Comissió Balear de Medi Ambient. Segons ha explicat aquest dilluns la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ara només falta que el ple de la Comissió l'aprovi perquè el Consistori faci aquesta passa. "Entenem que també s'informarà desfavorablement i llavors ens notificaran formalment la decisió. Amb aquesta notificació denegarem la llicència i comunicarem als promotors aquesta decisió", ha explicat.

Truyol ha donat per fet que el ple de la Comissió "informarà desfavorablement" i ha destacat que tots els partits que formen part de l'Ajuntament donen suport que la zona de Son Güells sigui per a un ús residencial.

Quant a la possibilitat que els promotors demanin indemnitzacions una vegada se'ls denegui la llicència, la regidora ha manifestat que "tenen dret a fer les accions que considerin". Així i tot, ha subratllat que els arguments en contra de la cimentera "són contundents". "És molt poc probable que pogués prosperar un recurs d'aquestes característiques. No hi havia cap dret adquirit per desenvolupar aquest projecte perquè calia un informe favorable de la Comissió Balear de Medi Ambient", ha afegit.

La regidora s'ha mostrat molt satisfeta per la paralització d'aquest projecte, i ha destacat la col·laboració entre els veïns i les institucions. "Entre tots hem aconseguit aturar una activitat nociva per a la salut i el medi ambient en un entorn eminentment residencial, amb zones escolars, esportives, una residència i un centre de dia", ha dit, destacant la feina de l'Associació de Veïns i les al·legacions que varen presentar els centres educatius de la zona –Col·legi Sant Josep, CEIP Es Pont, CEIP Rafal Vell, CEIP Rafal Nou i CC Sant Pere.

Pel que fa als arguments en contra de la cimentera, Truyol n'ha destacat la contaminació acústica i atmosfèrica, així com l'impacte sobre el paisatge i l'augment de la mobilitat. A més, ha recordat que, malgrat que ara hi viuen 841 persones, la revisió del Pla General preveu que la població arribi als 4.000 habitants. També ha remarcat que en aquesta àrea de Ciutat hi ha una residència i un centre de dia per a discapacitats i persones amb malalties degeneratives.

D'altra banda, la regidora ha insistit que la qualificació d'ús industrial intensiu de Son Güells és fruit d'una modificació del PGOU que el Partit Popular va aprovar entre el 2004 i el 2006. "Es va generar una incoherència des del punt de vista de la planificació urbana, amb usos incompatibles com el residencial i els industrials", ha continuat. Truyol ha assenyalat que els usos previstos en el nou Pla General són el residencial i el de serveis.

"Entre tots hem aturat aquesta activitat nociva i insalubre", ha afirmat la regidora, a més de recordar l'acord que es va aprovar a l'octubre per suspendre la tramitació i l'aprovació de llicències urbanístiques per evitar qualsevol ús incompatible amb el residencial.

stats