Societat 28/02/2022

Les conseqüències de la guerra entre Rússia i Ucraïna que arribaran a les Balears

La inflació continuada, la pujada de preus generalitzada i l’impacte en el turisme són alguns dels problemes que apunten els experts

3 min
Tancs russos travessant la frontera cap a Ucraïna des de Crimea.

PalmaEl desastre de la guerra torna a travessar Europa. El conflicte entre Rússia i Ucraïna ha començat aquesta darrera setmana de febrer i ja s’ha cobrat centenars de vides humanes. I tot i semblar llunyà, les conseqüències per a les Illes Balears, tard o d’hora, també arribaran. La inflació, la pujada del preu dels combustibles, de l’electricitat i un possible impacte en el turisme són alguns dels problemes que els experts han apuntat.

El doctor en Economia i director tècnic de la Fundació Impulsa, Antoni Riera, el dia de l’esclat de la guerra, ja va augurar quines podrien ser les onades de problemes que arribarien a les Balears. Riera va focalitzar les conseqüències macroeconòmiques dient que “la guerra podria alentir els índexs de creixement”. Les Balears es troben en fase expansiva, explicava el doctor en Economia, “i encara els queda molt de camí per recuperar, concretament un 30%”. A Alemanya és del 2%, per això “un conflicte bèl·lic amb possibilitats de tensions inflacionistes, menor creixement i altres perjudicarà més les Balears que no Espanya (que té menys per recuperar) i més l’Estat que Alemanya”.

Alhora, tots els experts hi coincideixen: els preus pujaran. Hi haurà un encariment dels carburants, basta observar el preu del barril de petroli, que els darrers dies ha marcat xifres rècord. El professor d’Estudis d’Economia i Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Antoni Cunyat, detalla que Rússia és qui té la majoria del gas natural que arriba a Europa. Llavors, els alts i baixos del seu subministrament o els recels que hi pugui haver faran pujar el preu i serà quelcom que es veurà immediatament. Alhora, com no podia ser d’altra manera, “l’efecte de la insularitat farà que es noti més”.

Aquest encariment de preus, segons Cunyat, gradualment s’arrossegarà cap als altres sectors, com l’alimentació. “Ucraïna és el graner d’Europa, el 40% del blat de moro que arriba a l’Estat prové d’allà, com l’oli de gira-sol i també molt de blat”, enraona Cunyat. Així, segons diu, aquests productes ara mateix no s’importaran i això farà que, “si no es troba una alternativa ben aviat, els preus pugin”. A banda, el professor recorda que “tot dependrà molt de les sancions econòmiques que s’imposin a Rússia”.

Antoni Riera explica que, abans que esclatàs la guerra, s’esperava que la tendència de la inflació s’estabilitzaria al voltant del mes de juliol. Però reconeix que amb la nova situació ja no pot assegurar-ho, la qual cosa fa pensar que es podria allargar diversos mesos més. De la mateixa manera s’expressa Antoni Cunyat, que assegura que “era la hipòtesi de les entitats monetàries”. Ara, dependrà completament de quant s’allargui el conflicte de l’est d’Europa.

El turisme, en alerta

“La pujada de preu dels carburants farà incrementar el preu dels bitllets d’avió, cosa que pot perjudicar les Illes”, afirma el professor d’Economia i expert en turisme de la UOC, Pablo Díaz. Així mateix, afirma que el turista rus es perdrà gairebé completament. És cert que a les Illes no és gaire abundant, però, segons explica Díaz, és un turisme “interessant per la important despesa que fa”, ja que és d’alt poder adquisitiu. La incertesa serà la predominant, reconeix l’expert, que també afirma que “no és una bona companya”. Ja ha bastat veure la que ha creat la pandèmia per saber quins efectes té. I amb això, Díaz ho enllaça amb la pròxima temporada turística, que diu que “no serà com la del 2019”. És una afirmació que xoca amb les previsions de setmanes anteriors, quan des de les patronals mallorquines s’havien fet previsions que fins i tot sobrepassaven els resultats d’aquell any.

Així i tot, una hipòtesi que també pot haver-hi damunt la taula és “l’efecte rebot”. Antoni Riera ho explica dient que “fins i tot ens podria beneficiar. No és la primera vegada que les Balears mantenen bones dades d’arribada de visitants a partir de conflictes geopolítics”. El professor Díaz també li dona una mica de suport i afirma que la zona de Crimea i la de la ciutat d’Odessa “s’estaven desenvolupant bé, amb companyies low cost que hi estaven fent connexions, i el turisme occidental que hi anava potser podria arribar aquí”, tot i que creu que no serà gaire nombrós.

stats