Societat 18/03/2019

Patrimoni s'oposa que a l'edifici de Gesa s'hi facin pisos o un hotel

Demà la comissió política es pronunciarà sobre la ponència tècnica que vol conservar la planta diàfana

Maria Fuster
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaDe moment, el que passarà amb l'edifici de Gesa queda enlaire. La ponència tècnica de Patrimoni del Consell de Mallorca no ha accedit a la petició de l'Ajuntament de Palma de permetre'n usos residencials i turístics. El motiu és que l'element arquitectònic característic i que s'ha de protegir d'aquest edifici "és la planta diàfana", explica la directora general de Patrimoni, Kika Coll. Per tant, comenta, no es pot compartimentar l'espai. "La majoria dels vots es varen pronunciar en aquest sentit", assenyala. La ponència tècnica està formada per 17 membres, entre els quals hi ha tècnics de la institució insular, tècnics d'urbanisme, membres del Col·legi d'Arquitectes i arqueòlegs.

Demà a les 9.30 h es reunirà la Comissió Política de Patrimoni, una setmana després de la Comissió Tècnica, formada pels diferents consellers de la institució insular. "Normalment sol respectar la decisió tècnica", assegura Coll, però en cas contrari, el pronunciament de la Comissió Tècnica quedaria sense efecte i es permetrien els usos residencials i turístics.

L'informe tècnic, al qual ha accedit aquest diari, respon a la documentació que va remetre l'Ajuntament de Palma, amb registre del 25 de gener del 2019, per sol·licitar el pronunciament "sobre la compatibilitat dels usos residencials plurifamiliars, turístics i residencials comunitari amb la declaració de Bé Catalogat de l'edifici de Gesa". Assenyala a les seves conclusions que "la regulació general d'usos d'aquest immoble derivada del seu grau de protecció es veurà condicionada que la manera d'implantar aquests usos sigui compatible amb la preservació dels seus valors".

El PP preveu més judicis i Cort diu que s'ha d'estudiar

"Patrimoni del Consell ens ha donat la raó", ha assegurat la regidora del PP Lourdes Bosch en relació amb la decisió de la Comissió Tècnica de no accedir a la petició de l'Ajuntament de possibilitar fer habitatges o un hotel a l'edifici de Gesa. Bosch ha criticat el consistori palmesà. Assegura que "per indemnitzar els propietaris de l'edifici els va dir que en modificarien els usos, però tal com vàrem anunciar no ha estat així". És per això que el PP preveu nous judicis. També ha denunciat que l'actual equip de govern vulgui tirar endavant aquest projecte "sense tenir l'informe pertinent".

El PP ha anunciat que dues de les cinc al·legacions que presentarà a la modificació de la façana marítima de l'Ajuntament són relatives a l'edifici de Gesa.

El batle de Palma, Antoni Noguera, ha indicat respecte d'això que s'ha d'estudiar molt bé en quin detall afecta a la situació de l'edifici l'informe de Patrimoni. Ha recordat que el compromís amb els veïns era permetre una major amplitud d'usos a canvi de no construir a la zona, tot i que ha assenyalat que l'Ajuntament no és promotor ni té cap pla concret per a aquest edifici. El batle ha comentat que com que hi ha un conflicte amb els propietaris s'ha de plantejar molt bé l'estratègia de l'Ajuntament en aquest tema.

stats