Pressupostos
Societat 21/12/2023

El Consell es veu obligat a convocar un ple per aprovar els pressupostos

Es farà el 27 de desembre per respondre a les al·legacions de l'oposició, que els qualifiquen d'il·legals

2 min
Ple del Consell d'aprovació inicial dels pressupostos

PalmaDia 27 de desembre el Consell Insular de Mallorca farà un ple extraordinari per aprovar el pressupost de la institució per al 2024. La normativa estableix que després de l'aprovació provisional dels comptes, que va tenir lloc el passat 23 de novembre, si no hi ha al·legacions, l'aprovació definitiva és automàtica. Però tant el PSIB com MÉS per Mallorca n'han presentat i, per tant, s'ha de convocar el ple de manera extraordinària.

Les al·legacions fan esment a la "il·legalitat" de la proposta presentada per la institució a causa del desequilibri dels comptes. La consellera insular d'Hisenda i Funció Pública, Pilar Bonet, ha descartat aquesta acusació: "És totalment mentida, tenim un informe d'Intervenció General del Consell que avala que són totalment legals i equilibrats, i per això s'aprovaran el pròxim 27 de desembre". Bonet ha explicat que l'informe té en compte l'anunci del govern estatal de transferir 6,5 milions d'euros més que l'any passat i que aquesta estimació és molt superior a la prevista, amb una pujada de més d'un 5%. "D'aquesta manera, els pressupostps queden equilibrats", ha afirmat la consellera insular.

Per altra banda, ha reiterat que es tracta d'uns comptes amb "més despesa social que mai", destacant que suposen un augment d'un 17% en polítiques culturals i "no fan cap passa enrere pel que fa a igualtat, llengua i medi ambient", tot i que el seu soci de govern, la formació d'ultradreta Vox, va presumir en la presentació del projecte de pressuposts que havien aconseguit reduir de manera significativa les partides destinades al català i a qüestions relacionades amb el canvi climàtic.

A més, tal com avançava l'ARA Balears, s'han pressupostat 70.000 euros menys en igualtat.

Els motius de la "il·legalitat"

La portaveu dels socialistes, Catalina Cladera, expresidenta del Consell i exconsellera d'Hisenda del Govern de les Illes Balears, ja va assenyalar en el ple de novembre que les xifres presentades per l'equip de govern insular presentaven un desquadrament de 8,5 milions d'euros entre els ingressos i les despeses, un fet que incompleix el mandat de la Llei reguladora d'hisendes locals que obliga les institucions públiques locals a fer uns pressupostos de tots els seus ens que no incloguin dèficit. "Està clar que el projecte de pressupostos és il·legal, s'ha de rectificar perquè els ingressos i les despeses quadrin, i posteriorment s'ha de tornar a presentar a aprovació inicial", va apuntar la socialista.

Hi coincideixen els ecosobiranistes, que, a més, apunten a aspectes de procediment, ja que l'aprovació inicial dels pressupostos s'ha fet abans que molts dels ens autònoms del Consell hagin aprovat els seus comptes. Per a Jaume Alzamora, portaveu de MÉS per Mallorca, "la manca de previsió plasmada al pressupost demostra incapacitat de gestió dels doblers públics".

El Consell ja ha anunciat que desestimarà les al·legacions presentades pel PSIB i Més per Mallorca.

stats