Societat 12/08/2021

El Consell de Mallorca dirà on fer parcs solars en sòl rústic, però no vetarà cap zona

Definirà unes zones prioritàries en terres menys productives on es donaran més facilitats per posar plaques amb la intenció d'atreure els promotors

2 min
Un parc fotovoltaic de Mallorca ubicat en sòl rústic.

PalmaEl Consell de Mallorca establirà una sèrie de zones prioritàries on construir parcs fotovoltaics en sòl rústic, però no vetarà que se'n puguin fer a altres zones de l'illa. En els terrenys inclosos dins de la zonificació, però, els tràmits per posar plaques solars seran més simples amb l'objectiu d'atreure els promotors.

La consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, considera que les facilitats que donaran seduiran la gran majoria de projectes que es vulguin fer en rústic. Amb això s'espera evitar que els inversors vulguin fer-los en camps més productius aliens a la zonificació. De fet, els parcs que es desenvolupin en les zones preferents hauran de complir criteris per minvar l'impacte paisatgístic: ser petits i ubicar-se en terres poc productives.

Garcías recorda que el sòl rústic és fèrtil en major o menor mesura, però defensa que és necessari posar-hi plaques per deixar de dependre dels combustibles fòssils. Per seleccionar les zones prioritàries tindran en compte les finques que són menys productives, i els parcs fotovoltaics que s'hi facin generaran energia per a tot Mallorca i no per al lloc on es produeixi, afegeix la consellera.

El Departament de Territori vol fomentar el concepte d'agrovoltaiques, o sigui, combinar l'activitat agrària amb la instal·lació de panells solars al camp. De fet, es vol fer una passa més i "trencar la resistència" envers la implantació d'energia eòlica i microeòlica en sòl rústic. "Cal compatibilitzar els objectius de transició energètica, sobirania alimentària i conservació del territori i del paisatge", segons es diu en el document de la modificació quarta del Pla Territorial Insular (PTI), actualment en consulta prèvia.

El Consell ha de crear les zones prioritàries per complir amb la Llei de canvi climàtic de les Balears, que estableix que els consells insulars han de definir la zonificació prioritària per al desenvolupament d'instal·lacions renovables. En el document, consultat per l'ARA Balears, no s'especifiquen els indrets preferents per posar-hi plaques, com tampoc es diu la mida que hauran de tenir els parcs. Això es deu al fet que es tracta d'una proposta inicial que cal concretar.

Restriccions autonòmiques

Cal recordar que el Govern exigirà als promotors que facin parcs fotovoltaics a les Balears que compensin els arbres i cultius que s'eliminin d'un terreny per haver-hi instal·lat les plaques. Com a mínim s'hauran de plantar el mateix nombre d'arbres arrabassats durant el temps que funcioni el parc, segons l'esborrany del decret de modificació del Pla director sectorial energètic elaborat per la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic. El document preveu incloure més exigències perquè les instal·lacions siguin més harmonioses i respectuoses amb l'entorn en què es troben. Caldrà mantenir o trasplantar els arbres més grans afectats per les plaques, malgrat que suposi una redistribució dels panells.

stats