Campos
Societat 13/05/2024

El Consell du a Fiscalia el camp il·legal de polo de Campos

Malgrat que la llicència d'activitat està suspesa des del 2017, el passat cap de setmana es va disputar un partit a les instal·lacions

3 min
El partit de polo disputat divendres passat al camp de polo de Sa Barralina

CamposEl departament de Territori del Consell de Mallorca ha decidit dur a Fiscalia el camp de polo il·legal de Sa Barralina (Campos), perquè tot i estar precintat ha tornat a tenir activitat. L'Agència de Defensa del Territori (ADT) va decretar que les partides de polo no s'hi podien dur a terme i en va suspendre l'activitat el 2017. Aquesta suspensió va ser impugnada pels promotors del polo, però el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) va confirmar l'acció de l'administració.

IB3 va mostrar unes imatges fa més de deu dies en què es veia que s'hi tornaven a fer partides, i l'ARA Balears ho va confirmar el passat cap de setmana, quan va tenir lloc una competició al camp. D'aquesta manera, l'incompliment de la suspensió ratificada pels tribunals ha fet que el Consell denunciï la instal·lació per un presumpte delicte de desobediència de l'ordre de suspensió d'activitats, tal com preveu la normativa urbanística.

Encara que el camp de polo té una autorització que permet dur a terme l'ensinistrament de cavalls –que s'hi pot continuar fent–, la suspensió s'adreça únicament al polo, ja que no disposa de cap permís. Per aquest motiu, la seva suspensió continua en vigor "independentment de qui en siguin els propietaris i els explotadors", ha explicat la directora insular d'Urbanisme i Planejament Municipal del Consell, María José Frau. La direcció de l'ADT ha obert un nou expedient sancionador de disciplina urbanística i ja ha notificat la suspensió de l'activitat.

L'anterior expedient, que va acabar resolent el TSJIB, incorporava també una sanció, a més de la suspensió d'activitat. Aquesta sanció, segons ha pogut saber l'ARA Balears, encara no s'ha cobrat perquè també ha estat impugnada pels promotors del polo.

Per la seva banda, el director gerent de l'ADT, Tomeu Tugores ha explicat que, en aquests casos, la sanció oscil·la entre el 25% i el 50% del valor de les instal·lacions emprades, encara que la quantia econòmica la determinaran els instructors del cas una vegada s'hagin valorat les al·legacions. Aquest expedient preveu un termini de tramitació d'un any encara que es pot suspendre si s'inicia un procediment de legalització de les activitats. En aquest cas, l'expedient queda aturat fins que es resolgui el procés de legalització, segons Tugores.

Sobre si el Consell podria atorgar la declaració d'interès general a Sa Barralina, Frau ha aclarit que es dona quan es tracta d'usos "condicionats" i que "no estiguin prohibits". "Per tant, s'hauria d'estudiar molt bé el tipus d'activitat i el tipus de sòl", ha subratllat. També ha recalcat que aquest tipus de declaracions se concedeixen "molt puntualment" a activitats que no estan relacionades amb el sòl rústic. En la mateixa línia, Frau ha insistit que avui dia, els usos per als quals està autoritzat, que són els vinculats a una explotació agrícola, "no permetrien atorgar aquesta declaració".

Ampliació de superfície

Segons la formació MÉS per Mallorca, el camp de polo de Sa Barralina ha incrementat la seva superfície un 25% des que fou precintat l'any 2017. El portaveu ecosobiranista Jaume Alzamora ha demanat al Consell que, al marge de les actuacions que es derivin per l’incompliment del precinte dictat per l’ADT, emprengui també accions en aquest sentit. Segons Alzamora, “la represa de les competicions i ara aquest fet obliguen el Consell a actuar de manera de contundent”.

Comparació entre el camp de polo actual i el de 2017
stats