Societat 04/03/2015

Si tot està connectat, em vigilen? Del control total a través del mòbil als telèfons a prova d'espies

Empreses com la catalana Qustodio ofereixen al Mobile World Congress eines per saber quin ús fan d'internet els teus fills o treballadors, quins amics tenen a Facebook i que els truca a altes hores de la nit. D'altres companyies s'enfoquen a mantenir al màxim la privacitat de l'usuari

Enric Borràs
4 min

Barcelona"No es tracta de controlar, sinó d'entendre quin ús es fa d'internet", expliquen a l'expositor de Qustodio, una empresa de Barcelona que va començar el 2012 i que ja té treballadors de vuit països i ha desembarcat a llocs com Mèxic o els Estats Units. Sona millor així perquè la plataforma que ofereixen a empreses, escoles i pares de família té una capacitat impressionant per saber què fan els treballadors, fills o estudiants en qualsevol moment. Les possibilitats de control i espionatge a través del mòbil es multipliquen cada vegada més, per això al Mobile World Congress no és estrany veure-hi telèfons a prova d'espies com el Blackphone 2 o plataformes segures pensades per a governs i multinacionals com la israeliana Kaymera.

Un institut nord-americà ha instal·lat Qustodio a més de 300 tauletes que fan servir els seus alumnes. Això vol dir que els professors poden saber amb un sol cop d'ull a què dediquen el temps que la fan servir els alumnes. Poden veure quantes hores es passen tots jugant al Candy Crush, consultant Facebook i mirant Instagram, o bé centrar-se en un sol alumne i estudiar el seu cas. També poden saber quines webs visita més cada alumne, comprovar on era quan ha fet campana activant el GPS i limitar què pot visitar i què no amb l'aparell.

Qustodio analitza cada web que es visita, llegeix de què es tracta i la classifica mentre qui fa servir l'aparell hi entra. En temps real. Si parla de drogues i et fa por que el teu fill en prengui, bloquejes totes les webs sobre drogues -i no en podrà comprar a internet, però segurament tampoc informar-se de quines conseqüències tenen-. Els teus treballadors passen massa estona jugant a internet? Pots bloquejar una pàgina concreta o tot el que tingui a veure amb jocs per ordinador. I, per si se'ls acudeix buscar una altra feina, també pots blocar totes les pàgines que parlin de treball.

Pots saber quins gustos té el teu fill a Facebook, qui li envia missatges o el truca per Skype a la nit entrada i si té amics molt més grans que ell a les xarxes socials. "Un pare que és militar i passa vuit o nou mesos fora de casa pot estar al dia de quins gustos tenen les seves filles i comprar entrades per a un concert d'un grup que els agradi, per exemple, per sorprendre-les", explica un dels representants de Qustodio. Posa més exemples, com l'empresa que va descobrir que hi havia un parell d'hores al dia que la productivitat baixava en picat perquè el personal es connectava a Facebook. No els van prohibir les xarxes socials, senzillament a aquella hora els ordenaven més feines per fer. "La productivitat va augmentar un 13%", assegura.

No tot és sobre control, és cert; Qustodio, que es pot instal·lar en mòbils, tauletes i ordinadors amb gairebé qualsevol sistema operatiu, pot servir per entendre quin ús fan els alumnes d'una escola de la xarxa i millorar la manera d'ensenyar. O, en cas d'emergència, per activar un botó del pànic que avisarà per SMS els pares o els telèfons d'emergència que s'hagin registrat i anirà enviant periòdicament la posició de l'aparell amb el GPS.

Evitar que t'espiïn

Si hi ha la possibilitat que et controlin molta gent tindrà la necessitat d'evitar-ho. Encara que Qustodio és una aplicació legal i pensada per vigilar fills o treballadors, l'espionatge a través del mòbil, la publicació de dades o fotografies personals robades i el control de les grans empreses o fins i tot de governs no són desconeguts a internet. I menys des d'Snowden. Per això no és estrany que al Mobile World Congress hi hagi companyies com la israeliana Kaymera o la Suïssa Silent Circle, que ha presentat a Barcelona el Blackphone 2.

Blackphone 2 al Mobile World Congress

El Blackphone 2 (a la foto) és un telèfon a prova d'espies, amb sistemes de missatgeria, correu electrònic, i trucades xifrades i compta amb el creador del conegut programa de criptorgrafia PGP, Phil Zimmerman, entre els seus fundadors. Va presentar públicament el primer Blackphone l'any passat al congrés de Barcelona i va tenir tanta acollida que quan va sortir el primer aparell no podien produir tots els telèfons que els volien comprar. El segon model, que sortirà a l'estiu, s'ha adaptat a les tendències actuals: un processador de vuit nuclis, pantalla de més de cinc polzades, prim i lleuger... Costarà uns 600 euros i fa servir una versió derivada del sistema operatiu Android que anomenen PrivateOS.

El Blackphone s'ha pensat tant per a empreses i institucions com per a gent preocupada per la seguretat de la seva informació. Hi pots instal·lar aplicacions d'Android -que no facin servir les llibreries de Google, una empresa que consideren massa intrusiva amb la intimitat de l'internauta- i pots fer trucades a qualsevol telèfon encara que no tingui un Blackphone. Si vols trucar a algú que no en té pots xifrar la conversa fins al servidor de Silent Circle, que la desxifrarà perquè l'altre usuari pugui entendre't.

EL model de Kaymera és diferent. L'empresa de seguretat israeliana s'enfoca a oferir una plataforma "holística" -global- per a grans empreses i governs. El director de producte, Itay Levin, assegura que no pot dir quins governs els l'han comprada però ensenya com funciona. Es tracta d'una plataforma de programari que s'instal·la en telèfons amb Android que poden funcionar com qualsevol altre, però que a partir del moment que fan servir les eines de Kaymera passen totes les comunicacions per un túnel VPN. O sigui, per una passarel·la xifrada dins d'internet que, en teoria, fa impossible que robin les dades que hi transiten. És igual, encara que et connectis en una xarxa wifi pública o que algú vulgui interceptar les teves dades en teoria estan protegides.

Kaymera no només protegeix el telèfon xifrant totes les dades i comunicacions, sinó que permet que continuï funcionant com un aparell normal amb Android, hi pots instal·lar aplicacions igualment i fer-lo servir sense haver-ne de tenir coneixements tècnics. La plataforma s'assegura que allò que facis sigui segur i si no ho és actua, bloquejant l'aplicació si cal. També és capaç de detectar si algú manipula físicament el telèfon per intentar espiar-te.

stats