Drets dels animals

El Congrés aprova la llei de benestar animal però en deixa fora els gossos de caça

Unides Podem i els socis d'investidura accepten finalment l'esmena del PSOE per salvar el projecte

3 min
Desenes de persones acompanyades pels seus gossos, sobretot llebrers però també d'altres races, es manifesten - en una foto d'arxiu-  per exigir que es prohibeixi l'ús de gossos per a la caça i se'ls protegeixi a la llei de Benestar Animal.

MadridEl Congrés de Diputats ha aprovat en una votació molt ajustada (174 vots a favor, 7 abstencions i 167 en contra) el projecte de llei de benestar animal, un projecte que ha enfrontat el PSOE amb els seus socis perquè finalment inclou una esmena socialista que exclou els gossos de caça i pastoreig. La llei inclou penes més dures per als maltractadors d'animals, zero sacrificis i la prohibició de vendre gossos, gats i fures a les botigues. Finalment, ha tirat endavant amb els vots del PSOE, Unides Podem, ERC, EH Bildu i la CUP, mentre que Junts, BNG, Compromís i Terol Existeix s'han abstingut. Per oposar-s'hi han sumat els seus vots tant els que hi estan en contra, PP, Vox i Cs, com els que creuen que es queda curta, com Més País, o que envaeix competències autonòmiques, com ha argumentat el PNB. Precisament, el PSOE ha pactat a última hora unes esmenes transaccionals amb ERC i Bildu per respectar les competències autonòmiques, sobretot en casos com Catalunya i Euskadi, que ja disposen de lleis similars o fins i tot més proteccionistes amb els animals. La llei, doncs, continua ara el seu tràmit i anirà al Senat, on encara s'hi poden introduir esmenes. PSOE i Unides Podem han salvat de moment el match ball que suposava la votació d'avui. Quines són, però, les novetats més importants de la llei?

1.

Penes i multes més dures

A través d’una reforma del Codi Penal que també s'ha aprovat avui, la nova llei preveu endurir les penes en els casos de maltractament. En el cas dels delictes més greus, les condemnes poden sumar fins a 24 mesos de presó si l’animal acaba morint o fins a 36 mesos si es dona més d’un agreujant. Tot i això, una esmena socialista d'última hora ha descafeïnat la pujada perquè dona la possibilitat de substituir-les per una multa. En alguns casos les multes podran arribar fins als 200.000 euros.

2.

Sacrificis zero

A Catalunya, molts dels apartats que estableix la nova normativa ja s’aplicaven des de feia temps. És el cas de la prohibició de sacrificar animals si no és per motius sanitaris o eutanàsics; o el veto als animals salvatges als circs, on només es podran fer números amb animals domèstics com gossos, gats o conills.

3.

Sense gossos ni gats a les botigues

Un altre dels grans canvis és que ja no es permetrà vendre gats, gossos ni fures a les botigues d’animals; ni tampoc la seva exhibició i exposició al públic amb finalitats comercials. A més, només podran criar aquests animals domèstics els professionals registrats, i serà obligatori que els venguin amb el xip identificatiu incorporat. En el cas dels gats també hauran d’estar sempre esterilitzats. 

4.

Cursos per tenir gossos

Amb la nova llei, tots els propietaris de gossos hauran de passar una formació prèvia. 

5.

Fi a les baralles de galls

El nou marc normatiu preveu acabar amb la utilització d’animals en activitats i espectacles en què puguin acabar ferits o morts. Així, queden vetades les baralles de galls i el tir al colom –que consisteix en disparar a ocells que s’han alliberat després de criar-los en captivitat–. Pel que fa als zoos i delfinaris, la llei marca que es reconvertiran en centres de recuperació d’espècies autòctones.

Els grups animalistes consideren que s'ha perdut una oportunitat per haver prohibit de forma definitiva els toros, les curses de cavalls o els espectacles amb equins, com el Sant Joan de Menorca. I també lamenten que s'hagi deixat fora de la llei els gossos de caça. En canvi, les associacions de caçadors, que sempre han estat crítiques amb la llei, consideren una victòria el gir del PSOE per excloure els seus gossos de la normativa.

stats