CAS OVER

Rodrigo de Santos afirma que el PP li va pagar 3000 euros en negre en un sobre

Era la compensació per treballar en la campanya electoral de 2003 com a director de gabinet de Jaume Matas 

El regidor d'Urbanisme del PP a l'Ajuntament de Palma la legislatura 2003/2007,  Javier  Rodrigo de  Santos, confirma haver rebut un sobre amb 3000 euros en negre dins la seu del PP de mans de José María Rodríguez, qui en aquell moment era secretari general del partit i president del PP a Palma.

Javier  Rodrigo de  Santos ha declarat com a testimoni en el judici del cas  Over Màrqueting que llavors se li explicà que fou per pagar els serveis fets al partit. "Vaig deixar de ser director d'àrea d'infraestructures de l'ajuntament perquè la llei ho preveia així el dia de les eleccions i vaig començar la nova feina de regidor el 14 de juny. El senyor Rodríguez em va entregar un sobre com a pagament perquè trobava que el PP havia de pagar per aquells dies de feina" (des del 25 de maig al 14 de juny). La feina en concret fou la de director de gabinet de l'expresident Jaume  Matas per a la campanya electoral del PP.

D'aquesta manera  Rodrigo de  Santos ha relacionat de forma directa José María Rodríguez amb pagaments en negre durant la campanya de 2003, un dels delictes que s'està jutjant en aquest cas. "Sé, per altres companys, que amb ells fou similar, però no ho he viscut", ha aclarit.

En el moment de rebre el sobre amb tres mil euros, "no vaig firmar res", ha assegurat tot i que "ho vaig intentar declarar a través de l'Agència Tributària no constaven ni com ingressos ni com a retencions del PP", ha deixat clar que el pagament era en negre.

L'exregidor també ha confirmat que "hi va haver reunions on participà el gerent del partit, José  Maria Rodríguez. No eren habituals a les que jo també hi era, però sí". Segons De  Santos, Rodríguez "estava al dia de les relacions econòmiques com a secretari general del partit i com a president de Palma". L'economia del partit "pràcticament la controlava el senyor Rodríguez".

El que fou regidor d'Urbanisme ha explicat que Jaume  Matas els va ordenar a ell i  Mabel Cabrer encarregar-se'n de la campanya electoral de 2003. Mentre que Cabrer es dedicava a les candidatures municipals, ell fou nomenat director del gabinet del qui seria president de les Balears. "La decisió de contractar l'empresa  Over fou de  Matas en el ministeri de Medi Ambient, ens ho va dir en precampanya a  Mabel Cabrer i a mi, a finals 2002", ha explicat. Fou en aquell moment quan varen conèixer a l'empresari Daniel  Mercado que, ha declarat, solia despatxar habitualment amb Jaume  Matas. Ara bé, "la meva impressió és que  Matas contractava  Over per imposició d'altres persones dins el partit Popular", ha afegit.

Rodrigo de  Santos ha explicat que des de la regidoria d'Urbanisme es va donar compte que "determinats empresaris tenien coneixement que des del partit se'ls hi demanava comissions". Quan se'n va donar compte "em vaig indignar", ha dit "i ho vaig posar en coneixement del senyor  Matas". En aquest aspecte ha defensat a qui era la seva cap dins el consistori, la batlessa Catalina Cirer "m'ho va posar molt fàcil perquè tenia clar que havíem de ser honrats", ha afegit.

El regidor ha deixat clar que a ell ningú li va suggerir la contractació d' Over Màrqueting amb qui va treballar per publicitar les obres del parc infantil de sa Riera. "Mai vaig saber que teníem un deute amb les empreses del senyor  Mercado. Si ho  hagués sabut no l'hauria contractat per l'ombra de sospita. Els contractarem pel parc i varen fer bé la seva feina", ha dit.

L'exdona de  Rodrigo de  Santos María  Luisa de  Miguel  Oñate, és una de les acusades dins aquest judici però segons el testimoni "teníem quatre fills i no parlàvem de temes laborals", ha dit. Cal recordar que  Javier  Rodrigo de  Santos fou condemnat per un delicte contra la salut pública i per abusos sexuals. A més, se'l jutjà per haver gastat uns 50.000 euros de doblers públics entre els anys 2006 i 2007 amb una targeta VISA de l'ajuntament.

Investigació de la guàrdia civil 

Un guàrdia civil, que participà en l'anàlisi d'expedients administratius relacionats amb el cas ha confirmat que detectaren "bastantes" irregularitats i ha fet referència a un negociat en concret que s'investiga en el cas, un concurs sense publicitat sobre una campanya de la dona i tabaquisme.

El guàrdia civil ha enumerat un seguit de fets fora de l'habitual: "Abans de tot, hi havia un escrit d'invitacions abans de fer l'expedient; després es convidaren tres empreses ubicades a Madrid, llevat d'Over que tenia seu a Palma; dues compartien el mateix fax, tot i tenir ubicacions diferents, i la seva resposta es va donar amb dos minuts de diferència", ha relatat. A més, "l'import de les propostes econòmiques era superior al màxim establert en el concurs, que ja és motiu d'exclusió. Quedaren automàticament fora, així que només en concursava una", Over Màrqueting.

El testimoni ha assenyalat que aquest és un exemple del 'modus operandi' d'una "concatenació de concursos", molt similars entre ells que confirmaria diferents irregularitats. "Era una cosa molt elemental, si el número de fax era el mateix ja es veia que convidaven a la mateixa persona", ha indicat com a símptoma de desídia. L'investigador del cas ha destacat a la seva declaració que va llegir un correu electrònic dirigit a les empreses en què, "amb familiaritat", una de les acusades, María Luisa Duran, deia que "no es preocupassin" perquè un concurs es repetiria, "un company em va confirmar que certament fou així".

Altres testimonis

Al judici ha declarat també l'encarregat del registre general de la Conselleria de Salut que rebia les licitacions i que ha confirmat que podia donar-se el cas de tenir documents registrats que no haguessin passat pel registre.

A primera hora del matí ha declarat també una cap de departament que depenia del director general de Salut Pública, la qual no ha pogut contestar moltes preguntes perquè no ho recordava. "Es limitava a signar els documents que li passava el cap de premsa de la Conselleria?", li han demanat. "Sí".

Aquesta testimoni convalidava amb la seva firma documents, com l'informe sobre que si el preu s'adequava al mercat que feia l'acusada, María Luisa Duran. "Verbalment em va dir que havia encarregat que les empreses s'hi presentassin, no record si eren del mateix senyor. Potser em va dir els noms però no ho record", ha destacat.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF