Societat 19/09/2018

Un jutge confirma que les Balears pagaran el deute de l'aeroport de Ciudad Real abans d'acabar l'any

El Govern abonarà al propietari d'aquestes instal·lacions 86 milions d'euros que deu en concepte d'una desclassificació de sòl il·legal

Efe
3 min
CRIA serà el nou propietari d'aquest aeroport.

PalmaEl Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 4 i Mercantil de Ciudad Real ha confirmat aquest dimecres que el Govern balear abonarà abans de finalitzar l'any el deute que manté amb el comprador de l'aeroport de Ciudad Real i que permetrà fer front al pagament d'aquesta infraestructura.

El magistrat Carmelo Ordóñez ha dictat una providència en la qual fa constar que ha rebut avui ofici de la Conselleria de la Presidència de l'Executiu balear pel qual es comunica l'execució d'una sentència i que, per tant, indemnitzarà amb 86.775.013,28 euros l'empresari Rafael Gómez Arribas abans que acabi aquest any.

D'aquesta manera, el jutge ha indicat en la providència, a la qual ha tingut accés Efe, que existeix la ferma intenció del Govern balear de pagar aquest deute, per la qual cosa es donen per complides les condicions establertes en l'acte de 17 de juliol de 2018 per acceptar la compra de l'aeroport de Ciudad Real amb aquests doblers.

En conseqüència, el jutge ha ordenat que es dugui a terme la signatura de l'escriptura notarial de l'aeroport de Ciudad Real a nom de CR International Airport (CRIA), empresa que el va adquirir en concurs públic.

El Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 4 i Mercantil de Ciudad Real havia acceptat fa uns mesos que l'adjudicatària provisional de la infraestructura, CRInternational Airport (CRIA), pagàs els doblers pendents per adquirir l'aeròdrom de Ciudad Real amb els doblers que la comunitat de les Balears havia de pagar a l'empresari Rafael Gómez Arribas arran d'una sentència dictada pel Tribunal Suprem de Justícia de les Illes Balears.

Aquesta sentència ferma condemnava les Balears a pagar 65 milions d'euros més 22 milions d'interessos a Punta d'Eivissa SL i Mecron SL, ambdues companyies propietat de Gómez Arribas, per la desclassificació d'uns terrenys urbanitzables.

El jutjat de Ciudad Real rebrà del Govern balear, del total d'aquest deute, els 54.578.303,70 euros que CRIA ha de pagar per l'adquisició de l'aeroport, sense explicar les quantitats establertes en l'acte respecte de les despeses de manteniment des del passat 17 de juliol fins avui.

Una vegada signada l'escriptura, que serà abans de dimecres que ve, el jutge ha ordenat que aquest fet sigui comunicat de manera immediata per la notaria a aquest jutjat perquè es publiqui en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) que CRIA és la nova empresa compradora i promotora i gestora de l'aeroport de Ciudad Real.

També s'haurà de comunicar al Registre de la Propietat a fi que doni compliment a la prohibició d'inscripció de l'escriptura pública notarial de compravenda de l'aeroport de Ciudad Real.

Finalment, el jutge ha ordenat que es lliure un ofici urgent amb còpia d'aquesta resolució a Aeroports Espanyols i Navegació Aèria (AENA) i a l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA), com també a la Direcció General d'Aviació Aèria i de Seguretat Aèria i als ministeris de Foment, Defensa i Interior, de la decisió judicial.

Tot això ha explicat en la seva providència, "a l'efecte que donin l'impuls final, duguin a terme les verificacions i inspeccions que quedin pendents per posar en valor i aconseguir l'engegada de l'aeroport de Ciudad Real", un fet, ha afegit, que "suposarà l'impuls econòmic que tant necessita aquesta regió, tot això de conformitat amb el que va ser resolt en les actuacions de 23 d'abril de 2018, 22 de maig de 2018 i 28 de febrer de 2018".

El jutge, finalment, ha aclarit que contra aquesta resolució no hi cap recurs perquè es tracta d'una resolució que dona curs a l'establert en una resolució ferma prèvia.

stats